Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Ειδική γραμματεία υδάτων

Μετεωρολογικός σταθμός

Χάρτης Natura 2000

Δράσεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης από τον Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο. στα πλαίσια προστασίας και ανάδειξης των Προστατευόμενων Περιοχών δικαιοδοσίας του

Σύμφωνα με το Νόμο υπ’ αριθμ 4519 του 2018 στην αρμοδιότητα των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) εκτός της προστασίας των περιοχών αρμοδιότητας τους ανήκει και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και των παραγωγικών φορέων σε θέματα αναγόμενα στο έργο και στους σκοπούς των ΦΔΠΠ και η υποστήριξη οικοτουριστικών προγραμμάτων και δράσεων ανάδειξης και προώθησης τοπικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.
Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων το διάστημα λειτουργίας του (2003 έως σήμερα) επιδιώκει και έχει επιτύχει ένα σημαντικότατο έργο, κυρίως  σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, στα πλαίσια των παραπάνω υποχρεώσεων του για την ανάδειξη των οικολογικών αξιών και λειτουργιών των προστατευόμενων περιοχών δικαιοδοσίας του.

Όσον αφορά την περιβαλλοντική εκπαίδευση, ένας από τους βασικούς σκοπούς του Φ.Δ./Λ.Μ.- Α.Ο. είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας για τα χαρακτηριστικά και τις αξίες του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, την λειτουργική σύνδεση των οικοτόπων και την ανθρώπινη παρουσία στο χώρο. Το Τμήμα Πληροφόρησης, Δημοσιότητας και Εκπαίδευσης επιδιώκοντας στην εκπλήρωση του ρόλου του αυτού έχει προβεί σε  σειρά ενεργειών όπως:

  • Λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης του Φ.Δ/Λ.Μ-Α.Ο, στο κτίριο του Φορέα στο Αιτωλικό όπου οι επισκέπτες από σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οργανωμένες ομάδες αλλά και μεμονωμένοι επισκέπτες μπορούν να αποκτήσουν μια πρώτη γνωριμία με το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Η ενημέρωση συνδυάζεται συνήθως με ορνιθοπαρατήρηση στο πεδίο συνοδεία στελεχών του Φορέα. Από το 2003 έως το 2015 το Κέντρο πληροφόρησης επισκέφτηκαν περισσότερα από 11.278 άτομα ενώ από το 2016 έως σήμερα ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τους 5.000. Επιπλέον, στελέχη του Φορέα κατά καιρούς έχουν συνοδεύσει ομάδες επισκεπτών σε εκπαιδευτικές εκδρομές σε περιοχές εντός ορίων δικαιοδοσίας του.
  • Διοργάνωση ενημερωτικών επισκέψεων από στελέχη του Φορέα σε σχολικές μονάδες για να παρουσιάσουν ένα συγκεκριμένο προστατευτέο αντικείμενο κάθε φορά (π.χ. το δάσος Φραξιάς Λεσινίου). Από το σχολικό έτος 2016-2017 έως σήμερα, περισσότεροι από 620 μαθητές του Νομού με τους εκπαιδευτικούς τους παρακολούθησαν τις στοχευμένες ομιλίες και παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν.
  • Στα πλαίσια εορτασμού Παγκόσμιων Ημερών με θέμα σχετικό με το περιβάλλον αλλά και συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις άλλων οργανωτών όπως: α)της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, β)της medsos και γ)του Let ‘s do it Greece, ο Φορέας διοργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις εκπαιδευτικές και ταυτόχρονα ψυχαγωγικές. Χαρακτηριστικές ήταν οι εκδηλώσεις κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν απελευθερώσεις πουλιών, τοποθέτηση φωλιών πουλιών σε σχολεία και εθελοντικοί καθαρισμοί ακτών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων που παρευρέθηκαν ή έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από το 2015 και μετά ξεπέρασε τα 4.100 άτομα. Για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης στα πλαίσια εορτασμού Παγκόσμιων Ημερών και εθελοντικών καθαρισμών, ο Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο. έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με διάφορους φορείς, τοπικούς και μη, όπως: το ΤΕΙ Μεσολογγίου, το ΚΠΕ Μεσολογγίου, το Κέντρο Περίθαλψης και Προστασίας Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ και Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, τον Φορέας Διαχείρισης Κοτυχίου- Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, Εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και την ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου.Είναι βέβαιο ότι τέτοιου είδους συνεργασίες συντελούν στην πληρέστερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αρωγών στην περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών του τόπου.
  • Κατάθεση στο Υπουργείο Παιδείας 2 αναλυτικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων για μαθητές γυμνασίου.

Στις προτεραιότητές του Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο. βρίσκεται επίσης, σταθερά και η επικοινωνία με τον τοπικό πληθυσμό, τους παραγωγικούς φορείς σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αλλά και του γενικότερου πληθυσμού για θέματα αναγόμενα στο έργο και στους σκοπούς του Φορέα  για την ανάδειξη των περιβαλλοντικών αξιών της περιοχής και για την δημιουργία των καλύτερων δυνατών προϋποθέσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της. Ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί μέσω μιας σειράς ενεργειών όπως:

  • Δωρεάν διανομή έντυπου πληροφοριακού υλικού. Πρόκειται για τα πρακτικά από Ημερίδες και Συνέδρια τα οποία διεξήγαγε ο Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο., περιοδικές εκδόσεις, Λευκώματα, ενημερωτικά έντυπα, φυλλάδια και αφίσες σχετικά με τα προστατευτέα αντικείμενα, παραγωγής του Φορέα. Η ηλεκτρονική μορφή των αρχείων έχει αναρτηθεί στην ενότητα  «Ψηφιακά Δεδομένα» στην ιστοσελίδα του Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο.
  • Διοργάνωση συνολικά 8 Ημερίδων για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας ως προς α)έργα που έγιναν από ή με την συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης (π.χ. το Πρόγραμμα του ΕΛΚΕΘΕ για την Παρακολούθηση Μεσογειακών Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών - η περίπτωση των Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Κλείσοβας) β)σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η βιώσιμη αλιεία στο Εθνικό Πάρκο, καθώς και γ)για την ανάγκη διοργάνωσης οικοτουριστικών προγραμμάτων και δράσεων ανάδειξης και προώθησης τοπικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει με λύπη μας να επισημάνουμε την σχετικά μικρή προσέλευση κοινού στις Ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν παρά την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας μέσω αφισών, προσκλήσεων και δελτίων τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.
  • Συμμετοχή με ομιλητή σε συνέδρια και εκδηλώσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα άλλων φορέων όπως της Σχολής Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού «Αθανάσιος Παλιούρας», των ΚΠΕ Μεσολογγίου και Θέρμου, της ΕΥΔΑΠ, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, και του ΤΕΙ Καρπενησίου.
  • Ενημέρωση του πληθυσμού μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συνεντεύξεων για κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα και για την αξία ανάδειξης των προστατευόμενων περιοχών.
  • Διοργάνωση σεμιναρίων και ημερίδων για εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού (πχ. το σεμινάριο «Στοπ στα μικροπλαστικά» το 2018).

Τέλος, ο Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο. επιδιώκοντας να συμβάλει στην προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και στην ανάδειξη τοπικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα έχει προβεί μέχρι σήμερα σε μια σειρά από δράσεων όπως:

  • Συμμετοχή με περίπτερο σε 10 Τοπικές Εκθέσεις, στο Μεσολόγγι για την προώθηση τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών και στην Πάτρα και στη Ναύπακτο για την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού.
  • Προβολή προς προσέλκυση συνειδητοποιημένων περιβαλλοντικά τουριστών του ντοκιμαντερ και του κοινωνικού σποτ από κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.
  • Διοργάνωση 3 ημερίδων αποκλειστικά για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας ως προς την ανταποδοτική αξία της προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από την αξιοποίηση των ήπιων μορφών τουρισμού και της προώθησης των τοπικών προϊόντων όπως η Ημερίδα για την «Προώθηση των Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού στο Εθνικό Πάρκο» το 2015.
    Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκαν και οι παρακάτω ενέργειες για την υποστήριξη της οικοανάπτυξης των προστατευόμενων περιοχών που ανήκουν στην δικαιοδοσία του Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο:
  • Κατάθεση πρότασης του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και του «Διαζώματος» για μια «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας».
  • Συναντήσεις με τους αλιείς της λιμνοθάλασσας και το Τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης του ΤΕΙ Μεσολογγίου για την εγγραφή της παραδοσιακής αλιείας του Εθνικού Πάρκου στο «Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας».
  • Πραγματοποίηση σειράς συναντήσεων με τοπικούς παράγοντες στη λογική χάραξης  οικοτουριστικής στρατηγικής.
  • Σύνταξη σε συνεργασία με τα ΔΙΕΚ Μεσολογγίου και Αγρινίου και κατάθεση πρότασης για δημιουργία της ειδικότητας «Οικοξεναγός Προστατευόμενων Περιοχών».
  • Συμμετοχή με ομιλητή σε Ημερίδες σχετικά με τον αειφόρο τουρισμό.

Με τους οικονομικούς πόρους που διαθέτει ο Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο. θα συνεχίσει το επικοινωνιακό του έργο για την προστασία και την ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου και θα μπορέσει να πραγματοποιήσει, περισσότερες απ’ ότι ως σήμερα, δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προσέλκυσης επισκεπτών για τις νέες προστατευόμενες περιοχές που εντάχθηκαν το 2018 στην χωρική του αρμοδιότητα.

Περισσότερα στοιχεία ως προς τις δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο. μπορείτε να βρείτε στο Αναλυτικό Δελτίο Τύπου εδώ: https://drive.google.com/open?id=1-DHacnmGyChmV15Ew1uhtjVZHT9_2N4P

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla