Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Ειδική γραμματεία υδάτων

Μετεωρολογικός σταθμός

Χάρτης Natura 2000

Βαρύ πλήγμα για τη μεγαλύτερη αποικία προστατευόμενων γυπών της ηπειρωτικής χώρας

 

11 Όρνια θύματα δηλητηρίασης, τα 9 από αυτά νεκρά, στην περιοχή του φαραγγιού της Κλεισούρας. Το μεγαλύτερο επιβεβαιωμένο περιστατικό για το είδος στα χρονικά της χώρας

 

Έντεκα Όρνια, προστατευόμενο και κρισίμως απειλούμενο είδος γύπα, εντοπίστηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες δηλητηριασμένα στην ευρύτερη περιοχή του φαραγγιού της Κλεισούρας, στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου - Αιτωλικού. Πρόκειται για το σοβαρότερο περιστατικό δηλητηρίασης που έχει καταγραφεί στη χώρα, μετά από αυτό στα Στενά του Νέστου το 2012, και το μεγαλύτερο επιβεβαιωμένο όσον αφορά στα Όρνια.

Εννιά (9) Όρνια βρέθηκαν νεκρά, ύστερα από συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Ορέων με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, ενώ άλλα δύο περισυλλέχθηκαν από στελέχη του Φορέα Διαχείρισης και Θηροφύλακα του Κυνηγετικού Συλλόγου Μεσολογγίου και στάλθηκαν στον Σύλλογο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, όπου και αναρρώνουν, δείχνοντας σημάδια ανάκαμψης από τη δηλητηρίαση. Ανάμεσα στα θύματα δηλητηρίασης περιλαμβάνεται και ένα Όρνιο που έφερε ετικέτα σήμανσης φτερών και είχε δακτυλιωθεί στο Ισραήλ το 2015. Έκτοτε είχε παρατηρηθεί αρκετές φορές στη Βουλγαρία, ενώ στην περιοχή του Μεσολογγίου παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018. Τους νεκρούς γύπες περισυνέλλεξαν στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων, προκειμένου να σταλούν στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών για τοξικολογική ανάλυση, αλλά και για να αποφευχθούν περαιτέρω δηλητηριάσεις.

Στην περιοχή μετέβη η Ομάδα Ανίχνευσης της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, ώστε να ερευνηθεί περαιτέρω το περιστατικό. Εντοπίστηκαν τρεις νεκρές προβατίνες, που θα σταλούν για τοξικολογική εξέταση ώστε να διαπιστωθεί αν αποτελούν το δηλητηριασμένο δόλωμα. Παράλληλα, μέλη και τοπικοί εθελοντές της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης, καταγράφουν τον αριθμό γυπών στις κούρνιες τους και συνδράμουν στις ενέργειες των Υπηρεσιών. Επίσης, ήδη ξεκίνησαν κατάλληλες ενημερώσεις στον τοπικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν σε ανάλογο περιστατικό.

Η ανησυχία για την τύχη των υπόλοιπων Όρνιων της περιοχής είναι έντονη και ο κίνδυνος για την κατάρρευση του τοπικού πληθυσμού γυπών παραμένει. Η αποικία Όρνιων της Κλεισούρας, μαζί με αυτή των Ακαρνανικών, είναι οι μόνες που έχουν απομείνει στη Δυτική Ελλάδα και οι μεγαλύτερες εναπομείνασες στην ηπειρωτική χώρα.
Το περιστατικό αυτό έρχεται σε συνέχεια του προ δύο ετών σοβαρού περιστατικού στην ίδια περιοχή, με συνολικά επτά (7) Όρνια θύματα δηλητηρίασης.
Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, παρόλο που απαγορεύτηκε οριστικά το 1993, εξακολουθεί να αποτελεί μια διαδεδομένη και εξαιρετικά επιζήμια πρακτική που βλάπτει τη ζωή της υπαίθρου. Σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες οι πληθυσμοί των γυπών, κυρίως στην Ηπειρωτική Ελλάδα, κατέρρευσαν εξαιτίας της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν και τοπικές εξαφανίσεις των ειδών αυτών. Οι γύπες παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στην κοινωνία, καθώς επιτελούν τον κρίσιμο ρόλο του καθαριστή της υπαίθρου από τα νεκρά ζώα, αποτρέποντας τη διάδοση ασθενειών. Στην Ελλάδα ο πληθυσμός τους έχει υποστεί δραματική μείωση και όλα τα είδη γύπα της χώρας είναι απειλούμενα με εξαφάνιση.
Δυστυχώς, ενώ έχει συνειδητοποιηθεί από την πλειονότητα των χρηστών γης (κτηνοτρόφοι, αγρότες, κυνηγοί κ.λπ.) ότι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων για την «καταπολέμηση» φυσικών θηρευτών όπως ο λύκος ή η αλεπού, όχι μόνο είναι παράνομη και τιμωρείται με πρόστιμα αλλά και δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα, κάποιοι ασυνείδητοι εξακολουθούν να τα αντιμετωπίζουν ως την «εύκολη λύση». Και μάλιστα τη στιγμή που για περιπτώσεις ζημίας από τέτοιους φυσικούς θηρευτές, έχει θεσμοθετηθεί διαδικασία αποζημίωσης.
Το Δασαρχείο Μεσολογγίου, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων, θα προβεί σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την αναζήτηση, εντοπισμό και υποδειγματική τιμωρίας του/των δράστη/ών.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι μία από τις μόλις τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα όπου έχουν απομείνει Όρνια, ένα από τα τέσσερα είδη γύπα της χώρας, και φιλοξενεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό πληθυσμό του είδους, μετά από αυτόν της Κρήτης. Στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE IP 4 Natura προβλέπεται να υλοποιηθεί μέσα στην επόμενη πενταετία Σχέδιο Δράσης για τα τρία απειλούμενα είδη γυπών της χώρας, που περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της πληθυσμιακής κατάστασης των ειδών αυτών.

Έκτακτο κάλεσμα προς τους κατοίκους της περιοχής:
Σε περίπτωση εντοπισμού νεκρών πουλιών ή άλλων ζώων στην ύπαιθρο, παρακαλούμε ενημερώστε άμεσα:
- Τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων στο τηλ. 26320 55094
- Το Δασαρχείο Μεσολογγίου στο τηλ. 26310 28878
- Την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία στα τηλ. 210 8228704 & 210 8227937
(καθημερινά 9:00-17:00) και 6947 610763 (24 ώρες)

Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε τη φύση και τη ζωή της υπαίθρου απαλλαγμένη από δηλητήρια!

 Περισσότερες Πληροφορίες:
Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία: Ρούλα Τρίγκου - Συντονίστρια Επικοινωνίας, τηλ: 210 8228704 & 210 8227937 εσωτ.118, κιν.: 6977 528200, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων: Γιάννης Κασβίκης, τηλ. 26320 55094, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla