Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Ειδική γραμματεία υδάτων

Μετεωρολογικός σταθμός

Χάρτης Natura 2000

Εθνικό Πάρκο

Ανάρτηση Ηλεκτρονικού Αρχείου της Ημερίδας «Έναρξη δράσεων του Φορέα Διαχείρισης στο πλαίσιο της πράξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ»

Poster Agrinio

O Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων, έχει αναρτήσει σε ηλεκτρονική μορφή την ημερίδα με θέμα «Έναρξη δράσεων του Φορέα Διαχείρισης στο πλαίσιο της πράξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ», η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020  στην Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.

Για να δειτε τα βιντεο απο την Ημερίδα πατήστε εδώ

 

Οι αγωνιστές του 1821 εμπνέουν μια νέα απελευθέρωση στο Μεσολόγγι

Τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση αλλά και την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, η οποία ταυτίστηκε περισσότερο από κάθε άλλη με την απελευθέρωση της χώρας, συνεχίζονται οι δράσεις που έχει αναλάβει ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων με την συνδρομή πολλών ακόμη δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, για την διάσωση των γυπών της Αιτωλοακαρνανίας από βέβαιο αποδεκατισμό (εδώ). Οι δράσεις αυτές έχουν την έγκριση και τελούν υπό την εποπτεία του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας της Γενικής Δ/νσης Δασών & Δ. Περιβάλλοντος της Δ/νσης Διαχείρισης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Δασαρχείου Μεσολογγίου.
Σκοπός είναι οι δράσεις διατήρησης της φύσης να συνδεθούν με τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ώστε η ανάδειξη της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς της περιοχής να συνδεθεί με την ιστορία και τα δύο αυτά, άρρηκτα δεμένα στοιχεία της τοπικής κληρονομιάς, να ενισχύσουν περαιτέρω την μοναδική φυσιογνωμία της. Έτσι αποφασίσθηκε για φέτος, όσα πουλιά απελευθερώνονται στην περιοχή, να λαμβάνουν ονόματα προσώπων από γνωστά ή άγνωστα για το ευρύ κοινό ιστορικά πρόσωπα, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα γεγονότα της επανάστασης, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των πολιτών και κινητοποιώντας τους να μάθουν περισσότερα για τους πρωταγωνιστές της εποχής εκείνης.
Καθώς μάλιστα τα πουλιά αυτά θα φέρουν δορυφορικούς πομπούς και θα ταξιδέψουν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, πολύ πιθανά και ακόμη μακρύτερα (όπως πρόσφατα ο «Αλέξης», ο «Ντίνος» ή θα έχουν τραγικό τέλος όπως η «Κέλλυ») μπορούν με τα ονόματά τους να μεταφέρουν ισχυρά μηνύματα για αξίες όπως η ελευθερία, η αλληλεγγύη και η συνεργασία, απαραίτητες και για την διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς που απειλείται τόσο στην χώρα μας όσο και παγκοσμίως.
Τρία πουλιά απελευθερώθηκαν με επιτυχία την Κυριακή 24/01/2021 . Τα δύο από αυτά έχουν φιλοξενηθεί επί μήνες από την ΑΝΙΜΑ, που λειτουργεί ως Σταθμός Πρώτων Βοηθειών για είδη της άγριας πανίδας στην Αττική, σε συνεργασία με το Κέντρο Περίθαλψης “Αλκυόνη”, στον χώρο που έχει διατεθεί για τον σκοπό αυτόν από τον Βοτανικό Κήπο Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους. Στη συνέχεια φιλοξενήθηκαν για επτά μήνες σε ειδικό κλωβό εγκλιματισμού που διαχειρίζεται ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων στον Αράκυνθο. Μαζί με αυτά απελευθερώθηκε ένα ακόμη όρνιο που προέρχεται από τον τοπικό πληθυσμό. Στο πρόσφατο αυτό εγχείρημα στην περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων έπαιξε καθοριστικό ρόλο η επιστημονική καθοδήγηση και συντονιστική αρωγή του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας (Δρ Ρήγας Τσιακίρης) που συνδράμει σημαντικά με ποικίλους τρόπους στους στόχους των σχετικών δράσεων από τότε που έχουν ξεκινήσει. Πέραν του Φορέα Διαχείρισης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, συνδράμουν τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Κοινότητα Ελληνικών και Δήμος Μεσολογγίου) καθώς και ιδιωτικοί φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις με εξειδικευμένες γνώσεις και σχετικές υποδομές. Έτσι, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο μεσολάβησε στην μεταφορά των πουλιών με το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του στους χώρους φιλοξενίας. Ταυτόχρονα η ΜΚΟ Πελαργός, χρηματοδοτεί συμπληρωματικές δράσεις για την λειτουργία των υποδομών, την παρακολούθηση των γυπών και την ενημέρωση των κτηνοτρόφων της περιοχής. Ακόμη η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία συνδράμει στις καταμετρήσεις των γυπών στο πλαίσιο του Εθνικού Σχέδιου Δράσης για τα τρία πτωματοφάγα είδη (γύπες) του προγράμματος LIFE IP 4 NATURA (LIFE16 IPE/GR/000002). Επιπλέον το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης και το WWF Hellas-Ομάδα Δαδιάς παρείχαν τεχνογνωσία και υλικά μαρκαρίσματος των γυπών, ενώ το Fund for Wild Flora and Fauna παρείχε τους δορυφορικής πομπούς και μαζί με σχετική χρηματοδότηση από το “MAVA Foundation”, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης δουλεύουν για την βελτίωση των σχετικών υποδομών και την παρακολούθηση των μαρκαρισμένων πουλιών. Τέλος οι δράσεις γίνονται σε συνέργεια με τον διεθνή, εξειδικευμένο σε αυτές τις δράσεις παγκοσμίως, οργανισμό Vulture Conservation Foundation και το πρόγραμμα BalkanDetox, με πρώτη δράση τον συντονισμό της δορυφορικής παρακολούθησης όλων των μαρκαρισμένων γυπών των Βαλκανίων, κάποιοι από τους οποίους επισκέπτονται πολύ συχνά την Αιτωλοακαρνανία και διατρέχουν άμεσα κίνδυνο αφανισμού από την συνεχιζόμενη παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, με τρόπο ώστε οι υπηρεσίες να μπορέσουν να ανταποκριθούν και να πατάξουν ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά εγκλήματα που μαστίζει ακόμη ολόκληρη την χώρα.

Τα ονόματα των τριών πρώτων πουλιών που απελευθερώθηκαν είναι:
Μάρκος (προς τιμή του Μάρκου Μπότσαρη 1790-1823). Ο Μάρκος Μπότσαρης, γνωστός και ως «Ο Αετός της Σαμονίβας», βρέθηκε μεταξύ των υπερασπιστών του Μεσολογγίου στα τέλη του 1822. Λαβώθηκε θανάσιμα το καλοκαίρι του 1823 στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου και το σώμα του μεταφέρθηκε στο Μεσολόγγι όπου και ενταφιάστηκε.
Βύρων (προς τιμήν του Λόρδου Βύρωνα 1788-1824). Άγγλος αριστοκράτης ποιητής φιλέλληνας και μια από τις σημαντικότερες μορφές του ρομαντισμού. Συνέδεσε το όνομά του με την στήριξη επαναστατικών κινημάτων σε Ιταλία και Ελλάδα και πέθανε στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών στο Μεσολόγγι.
Αθανάσιος (προς τιμή του Αθανάσιου Ραζή-Κότσικα 1798-1826). Στις 20 Μάϊου 1821 πρωτοστάτησε με άλλους πρόκριτους της πόλης στην ύψωση της επαναστατικής σημαίας στο Μεσολόγγι και ορίστηκε από την φρουρά των ενόπλων Μεσολογγιτών αρχηγός των ντόπιων αρμάτων. Έπεσε μαχόμενος το βράδυ της εξόδου προσπαθώντας να καταλάβει εχθρικό οχύρωμα απέναντι από την ντάπια της Λουνέτας προκειμένου να διευκολύνει την διέλευση των αμάχων από την μεριά της λιμνοθάλασσας. Το σπίτι του στεγάζει σήμερα το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» στο Μεσολόγγι. Ο τάφος του βρίσκεται στον κήπο των ηρώων.
Τη θέση τους στον κλωβό προσαρμογής παίρνουν τώρα τρία νεαρά αιχμάλωτα όρνια από εκείνα που ανευρίσκονται εξουθενωμένα ή τραυματισμένα και φιλοξενούνται προσωρινά σε διάφορες εγκαταστάσεις αποθεραπείας στην χώρα ώστε, ανάλογα τα συμπεράσματα της παραπάνω πειραματικής δράσης, να διερευνηθεί η δυνατότητα να αποτελέσουν υλικό για μελλοντική ενδυνάμωση του πληθυσμού της ηπειρωτικής Ελλάδας που έχει μειωθεί δραματικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχετικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης και την διεθνή επιστημονικά τεκμηριωμένη αυτή πρακτική.

 2B6A5833 3royssopoulos

  Φωτογραφία: Γιάννης Κασβίκης,                         Φωτογραφία: Γιάννης Ρουσόπουλος

Ο «Αθανάσιος» (αριστερά) είναι ένας νεαρός γύπας από τον άγριο πληθυσμός των Βαλκανίων που εγκλωβίστηκε σε κατάλληλα σχεδιασμένη για τον σκοπό αυτόν κατασκευή στον Αράκυνθο. Δίπλα του βρίσκονται αιχμάλωτα όρνια που περιμένουν να απελευθερωθούν μετά την πολύμηνη παραμονή τους για αποθεραπεία και προσαρμογή στο φυσικό τους περιβάλλον. Δεξιά το ίδιο πουλί πετά επιτέλους ξανά προς την ελευθερία, μαρκαρισμένο αυτήν την φορά με έγχρωμο δακτυλίδι και δορυφορικό πομπό, με σκοπό να βοηθήσει τους επιστήμονες και τις υπηρεσίες στην αποκάλυψη των μυστικών της βιολογίας του, αλλά και στην ταχεία ανίχνευση και άμεση αντίδραση, σε περίπτωση παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Θαλάσσιες Χελώνες Caretta-caretta: Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Στη δημοσίευση της ιστοσελίδας «Τα Νέα» βλέπουμε τη βιντεοσκόπηση ενός όμορφου περαστικού στο λιμάνι του Μεσολογγίου, όπου δείχνει δύο θαλάσσιες χελώνες του είδους Caretta-caretta, να ερωτοτροπούν προσελκύοντας πολλούς περαστικούς να παρακολουθήσουν τα δύο χαριτωμένα ερπετά. Από την άλλη παρουσιάζεται μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στη Φθιώτιδα, τονίζοντας έτσι τη θλιβερότητα της κατάστασης μέσα από τα δύο περιστατικά. (https://www.tanea.gr/2019/11/07/greece/i-dipli-opsi-tou-nomismatos-dyo-thalassies-xelones-xoreyoun-kai-mia-triti-keitetai-nekri/)

Δυστυχώς όμως η εικόνα αυτή δεν περιορίζεται σε μεμονωμένα περιστατικά. Στις 10/11/2019 άλλο ένα έγγραφο έφθασε στο Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, από το Λιμεναρχείο Μεσολογγίου, όπου ενημερώνει για την ύπαρξη νεκρής χελώνας στην περιοχή της Τουρλίδας. Η άτυχη χελώνα έφερε βαθύ τραύμα στον αυχένα της. Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από πέντε περιστατικά με παρόμοιες αιτίες όπου τα τραύματα οφείλονται σε αλιευτικά εργαλεία. Τα εντυπωσιακά αυτά πλάσματα μπλέκονται στα δίχτυα ή πλησιάζουν τους χωρους αλιείας, με αποτέλεσμα πιθανών αλιείς να τα τραυματίζουν ή και να τα θανατώνουν με τα εργαλεία τους προκειμένου να τα απομακρύνουν.

 

 

Ο Φορέας έχει στις προτεραιότητές του την προστασία του είδους της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta καθώς ανήκουν στην κατηγορία των ειδών υπό εξαφάνιση. Η Λιμνοθάλασσα και η ευρύτερη περιοχή αποτελούν σημαντικό χώρο τροφοληψίας και αναπαραγωγής του προστατευόμενου είδους. Με συστηματική ενημέρωση πολιτών, παρακολούθηση και καταγραφή, ειδικά κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους καλοκαιρινούς μήνες, ο Φορέας δίνει μια καθημερινή μάχη για την διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της προστασίας του είδους.

test

test 

Mammals - Reptiles - Amphibians

 

Amphibians

The amphibians of the region include the Epirus Frog (Rana epirotica) the Greek Stream Frog (Rana graeca) at Evinos River, the Agile Frog (Rana dalmatina), the European Green Toad (Bufo viridis), the European Tree Frog (Iyla arborea ) and the Common Toad (Bufo bufo).

Habitats

The national park of the Messolonghi lagoons is a double delta area of the Acheloos and Evinos rivers sited in western Greece. It’s a complex wetland ecosystem which covers an area of aprox 24.000 Has. It includes all kinds of wetland habitats such as riparian “gallery” forests, estuaries and mudflats at the outflow of the rivers, sandbars and sand dunes surrounding a number of sallow lagoons extended sea coast of all kinds reed-beds and extensive salt-marshes. There is one of the biggest Mediterranean lagoons, the Messolonghi – Etoliko lagoon (16.000 Ha) at the margin of which there is also a salt work area of 1.200 Ha. The ecosystem is accomplished by a number of rocky hills and islets which add even more to the magnificent scenery of the park. A big limestone mountain (Arakinthos) overlooks the wetland from the North-East. There are the gorgeous of Kleisoura and Kremasti breeding habitats of griffon vultures and other raptors. Even the human settlements are bound to the wetland ecosystem with the most characteristic the city of the Etoliko which is built on an islet in the middle of the lagoons.

Varasova: The eastern boundary of the national park. A solid limestone mountain 1,000 meters tall. The impressive steep slopes tower over the sea. Here nests one of the area’s two Golden Eagles couples.

Arakynthos: Northwest of Varasova starts the relatively low Arakynthos Mountain. Its Northeast side is full of thick forests of various species of oak and chestnut, hosting numerous woodland birds and birds of prey. Although very close to cities, Arakynthos forest surprises us with its rich nature and wildlife. The mountainous region is interrupted by the Kremasti Canyon or Paliarolaka, in the north, and the majestic Kleisoura Canyon. Several birds of prey are hosted here. It continues also to be the roosting and breeding grounds for one of the last two vulture colonies of Central Greece. The traveler should catch his breath here for a little, because, outside the wild natural landscape, they can also admire the build into the rock church Aghia Eleousa.

Acheloos River: What can we say about the second largest river in Greece! It stretches for 220 km and, from its source up to its mouth, throbs with life. It’s not by chance that it was deified in ancient times. From Acheloos delta, to the east of the swamp, we find Meliti area. Here, on the northern edge of the dried swamp lake, a piece of 60 hetars of the old hydrophilic forest still exists.

Fraxinus Forest: Fraxinus Forest is today a rare specimen of this type of forest, with plenty of Fraxinus trees to which it owes its name.

Echinades islands: 15 scattered islands, Echinades nymphs, according to mythology, that were transformed into islands by God Achelous. Echinades are part of the Messolonghi-Etoliko Lagoon National Park, and they constitute an important part of the area’s habitat. The lagoons are separated from the Ionian SeaSand dunes and sandstrips mainly by sandy elongated islets or sandstrips. They are sensitive and vulnerable ecosystems facing the biggest risks in Europe. They constitute a special environment that supports the distinctive ammophilous plants, and they also provide shelter to several wading bird species.

The lagoon area is surrounded by extensive salt marshes. In Shallow banks natural salinas are formed.

Salt flats: In the area of the Messolonghi – Etoliko Lagoon National Park we come across two such sites. In Tourlida and in Aspri where it's being produced the 80% of the Greek salt production. They cover the 40-50% of the country's needs in salt. Besides the significant economic and social importance of the salinas, they are also important to the wildlife. Many birds find here a quiet place for their reproduction as well as food in the winter, especially Avocets, Spoonbills and Flamingos. Among the rare and endangered bird species that are hosted at the salt flats, we find the avocet, symbol of the place. Finally, numerous flocks of flamingo can be admired at the salt flats, birds of sublime beauty.

Lagoon and surrounding swamps: In the underwater meadows of the shallow lagoon, large populations of wintering ducks and coots are being fed. They come from the far North in October and they leave again in February. The same for the thousands of cormorants that are taking advantage, of the abundance of fish offered by the lagoon. Cormorants and pelicans cooperate circling and “trapping” the fish. Along with birds, the swampy landscape is also full with dozens of local breed cattle, that are freely fed on the rich hydrophilic vegetation, while a herd of wild horses enjoys the freedom of the salty wetland steppe at the swamps of Tholi.

Ημερίδα του Κ.Π.Ε. Θέρμου: ΄΄Γνωριμία με τα οικοσυστήματα του νομού Αιτωλοακαρνανίας΄΄

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θέρμου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και το Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου στο πλαίσιο του Έργου "Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία" διοργανώνει ημερίδα με θέμα: ΄΄Γνωριμία με τα οικοσυστήματα του νομού Αιτωλοακαρνανίας΄΄

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου του 2016 στις 17:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 16ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου.
Η ημερίδα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Στόχος της ημερίδας είναι η επιμόρφωση και ενημέρωση σχετικά με τη σημαντικότητα των οικοσυστημάτων της περιοχής. Επίσης στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων και ανταλλαγής απόψεων για σημαντικά ζητήματα που αφορούν το σύστημα των προστατευόμενων περιοχών του νομού τις δυνατότητες και προοπτικές αειφορικής διαχείρισής τους. Ευελπιστούμε η ημερίδα να είναι μια σημαντική αφόρμηση για τους εκπαιδευτικούς που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν περιβαλλοντικά προγράμματα με τους μαθητές τους.
Με τη λήξη των εργασιών θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κέντρου στην διεύθυνση: www.kpe-thermou.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Ωρα

Εισηγητής

Θέμα

Ιδιότητα

17:30-17:45

 

Προσέλευση – Εγγραφές Παραλαβή φακέλων

 

17:45-18:10

Καράνης Ευάγγελος

Παρουσίαση των δράσεων και των προγραμμάτων του ΚΠΕ Θέρμου

Αναπληρωτής Υπεύθυνος ΚΠΕ Θέρμου

18:10-18:30

Τσούνης Λάμπρος

Οικοσυστήματα του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.

18:30-19:00

Κεχαγιάς Γεώργιος

Η οικολογική κατάσταση της λίμνης Τριχωνίδας.

Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.

19:00-19:15

 

Διάλειμμα

 

19:15-19:40

Σελιμάς Γιάννης

Το σύστημα προστατευόμενων περιοχών στο νομό Αιτωλοακαρνανίας: Δυνατότητες και Προοπτικές.

Περιβαλοντολόγος M.Sc Οικονομική και Περιφερειακή Ανάπτυξη

Συντονιστής Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

19:40-20:00

 

Προβολή ντοκιμαντέρ του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

 

20:00-20:30

 

Ερωτήσεις-συζήτηση

 

Ιχθυοπανίδα

Επιστημονικό Όνομα Κοινό όνομα IUCN Red List Status Βιολογικά στοιχεία
Anguilla anguilla Χέλι Critically Endangered (CR)  http://www.fishbase.org/summary/35
Atherina boyeri Αθερίνα Least Concern (LC)   http://www.fishbase.org/summary/1696
Belone belone Ζαργάνα Not Evaluated  http://www.fishbase.org/summary/47
Blennius ocellaris Σαλιάρα Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/49
Lichia amia Λίτσα Not Evaluated  http://www.fishbase.org/summary/692
Sardina pilchardus Σαρδέλα Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/1350
Muraena conger Μουγγρί Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/301
Carassius gibelio Πεταλούδα Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/6376
Sardinius acarnanicus Τσερούκλα Near Threatened (NT)   http://www.fishbase.se/summary/49064
Rutilus panosi Δρομίτσα Endangered (EN) http://www.fishbase.org/summary/49062
Tinca tinca Γλίνι Least Concern (LC)   http://www.fishbase.org/summary/269
Cyprinus carpio Κυπρίνος Vulnerable (VU) http://www.fishbase.org/summary/Cyprinus-carpio.html
Aphanius fasciatus Ζαμπαρόλα Least Concern (LC)   http://www.fishbase.org/summary/Aphanius-fasciatus.html
Engraulis encrasicolus Γαύρος Not Evaluated  http://www.fishbase.org/summary/66
Gobius cruentatus Γωβιός Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/7648
Aphia minuta Γωβιουδάκι Not Evaluated   http://www.fishbase.se/summary/Aphia-minuta.html
Gobius niger Γωβιός Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/13018
Zosterisessor ophiocephalus Γωβιός Data deficient (DD)   http://www.fishbase.org/summary/13018
Coris julis Γύλος Least Concern (LC)   http://www.fishbase.org/summary/58
Labrus viridis Λαμπένα Vulnerable (VU) http://www.fishbase.org/summary/51659
Symphodus cinereus Φαγανέλι Least Concern (LC)   http://www.fishbase.org/summary/1791
Symphodus tinca Χειλού Least Concern (LC)   http://www.fishbase.se/summary/Symphodus-tinca.html
Chelon labrosus Λαυκίνος Least Concern (LC)   http://www.fishbase.se/summary/Chelon-labrosus.html
Liza ramada Βελάνισα Least Concern (LC)   http://www.fishbase.se/summary/Liza-ramada.html
Liza aurata Μυξινάρι Least Concern (LC)   http://www.fishbase.org/summary/1735
Liza saliens Γάστρος Least Concern (LC)   http://www.fishbase.org/summary/1736
Mugil cephalus Κέφαλος Least Concern (LC)   http://www.fishbase.org/summary/Mugil-cephalus.html
Oedalechilus labeo Γρέντζος Not Evaluated   http://www.fishbase.se/summary/Oedalechilus-labeo.html
Mullus barbatus Κουτσουμούρα Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/Mullus-barbatus+barbatus.html
Mullus surmuletus Μπαρμπούνι Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/Mullus-surmuletus.html
Gambusia affinis Κουνουπόψαρο Least Concern (LC)   http://www.fishbase.org/summary/Gambusia-affinis.html
Pomatomus saltator Γοφάρι Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/Pomatomus-saltatrix.html
Sciaena umbra Συκιός Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/Sciaena-umbra.html
Scorpaena porcus Σκορπιός Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/1758
Dicentrarchus labrax Λαβράκι Least Concern (LC)   http://www.fishbase.se/summary/Dicentrarchus-labrax.html
Serranus hepatus Περκάκι Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/Serranus-hepatus.html
Serranus scriba Πέρκα Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/Serranus-scriba.html
Solea vulgaris Γλώσσα Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/Solea-solea.html
Boops boops Γόπα Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/203
Dentex dentex Συναγρίδα Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/439
Diplodus annularis Σπάρος Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/1752
Diplodus sargus Σοργός Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/1753
Diplodus puntazzo Μυτάκι Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/Diplodus-puntazzo.html
Diplodus vulgaris Σαργόπαπας Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/Diplodus-vulgaris.html
Lithognathus mormyrus Μουρμούρα Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/Lithognathus-mormyrus.html
Oblada melanura Μελανούρι Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/850
Pagellus erythrinus Λιθρίνι Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/893
Sarpa salpa Σάλπα Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/204
Sparus aurata Τσιπούρα Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/1164
Spondyliosoma cantharus Σκαθάρι Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/1356
Sphyraena sphyraena Λούτσος Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/1765
Hippocampus hippocampus Ιππόκαμπος Data deficient (DD)   http://www.fishbase.org/summary/1801
Syngnathus abaster Σακοράφα Least Concern (LC)   http://www.fishbase.org/summary/1769
Torpedo marmorata Μουδιάστρα Data deficient (DD)   http://www.fishbase.org/summary/Torpedo-marmorata.html
Trachinus draco Δράκενα Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/1363
Chelidonichthys cuculus Καπόνι Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/44
Syngnathus typhle  Σακοράφα Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/1360
Syngnathus acus Σακοράφα Not Evaluated   http://www.fishbase.org/summary/1770
Alosa fallax Σαρδελομανα Least Concern (LC)   http://www.fishbase.org/summary/5355
Cobitis trichonica   Endangered (ΕΝ)  http://www.fishbase.mnhn.fr/summary/46524
Knipowitschia panizzae   Least Concern (LC)   http://www.fishbase.org/country/CountrySpeciesSummary.php?c_code=380&id=25978
Pelasgus stymphalicus   Least Concern (LC)   http://www.fishbase.org/summary/9928
Silurus aristotelis   Data Deficient (DD) http://www.fishbase.mnhn.fr/Summary/25303
Valencia letourneuxi   Critically Endangered (CR)  http://www.fishbase.org/summary/10462
Telestes pleurobipunctatus   Least Concern (LC)   http://www.fishbase.org/summary/Telestes-pleurobipunctatus.html
Tropidophoxinellus hellenicus   Least Concern (LC)   http://www.fishbase.org/summary/26119
Economidichthys pygmaeus   Least Concern (LC)   http://www.fishbase.org/summary/25496

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Ένας από τους βασικούς σκοπούς του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου είναι η πληροφόρηση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων ατόμων για τα χαρακτηριστικά και τις αξίες του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, την λειτουργική σύνδεση των οικοτόπων και την ανθρώπινη παρουσία στο χώρο. Μέσα από μια σειρά ενεργειών το Τμήμα Πληροφόρησης, Δημοσιότητας και Εκπαίδευσης προσπαθεί να εκπληρώσει τον ρόλο του αυτό συνδυάζοντας τις δράσεις του με εκπαιδευτικά βραχυχρόνια προγράμματα μαθητών και νέων πάνω στα περιβαλλοντικά ζητήματα

Α. Ξενάγηση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης
Στο Κέντρο Πληροφόρησης  (ΚΠΠ) υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη έκθεση, με μακέτα της περιοχής του Εθνικού Πάρκου και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, στην οποία οι μαθητές ενημερώνονται
1)για τα χαρακτηριστικά και τις αξίες του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, την λειτουργική σύνδεση των οικοτόπων και την ανθρώπινη παρουσία στο χώρο, καθώς και
2)για το καθεστώς προστασίας και τους Φορείς διαχείρισης  (αναγκαιότητα – ρόλος – στόχοι).
Στο τέλος κάθε ενημέρωσης τους διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια και αφίσες του Φορέα.

B. Επισκέψεις Πεδίου & Παρατήρηση Πτηνών
Οι εκδρομές πεδίου συνοδεία στελεχών του Φορέα μαζί με ορνιθοπαρατήρηση, γίνονται κατόπιν συνεννόησης στις περιοχές: 1) λιμνοθάλασσα Θολής, 2) Δυτική Κλείσοβα, 3) Δυτική Νίδοβα, 4)Αλυκές, 5)στην λίμνη Λυσιμαχεία και 6)στο Δάσος του Φράξου. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το "Ενδεικτικό Πρόγραμμα Ξεναγήσεων"

Γ. Ενημέρωση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας  & Φοιτητών Σχολών Περιβαλλοντικής Κατεύθυνσης 
Στα πλαίσια δράσεων ενημέρωσης εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας & Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και φοιτητών σχολών περιβαλλοντικής κατεύθυνσης ο Φορέας οργανώνει και συμμετείχε σε
Α)Επιμορφωτικά Σεμινάρια Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 
1)Αναγνώριση πεδίου και ενημέρωση για την Οικολογική και διαχειριστική κατάσταση της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου,
2)Επίσκεψη σε Διβάρια και ενημέρωση για τρόπο λειτουργίας του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν,
3)Ενημέρωση για την ορνιθοπανίδα της περιοχής μαζί με παρακολούθηση της μέσω τηλεσκόπιων και
4)Διεξαγωγή φυσικοχημικών μετρήσεων και σχετική παρουσίαση των αποτελεσμάτων).
Β) Ημερίδες
(π.χ. παρουσίασης των πουλιών της Ελλάδας και ιδιαίτερα του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου).

Δ. Βοήθεια με παροχή υλικού και τεχνογνωσίας σε Περιβαλλοντικά προγράμματα/δράσεις  σχολείων/φορέων/οργανισμών

  1. Δανειστική Βιβλιοθήκη
  2. Υλικού Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
  3. Παρουσιάσεις/ομιλίες από στελέχη του Φορέα

Ε. Ενημέρωση & ευαισθητοποίηση  Πολιτών εντός και εκτός νομού
1)Συμμετοχή σε κοινές εκδηλώσεις, μαζί με φορείς άλλων προστατευόμενων, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  πολιτών.
2)Συμμετοχή σε Εκθέσεις  Τοπικές και Εθνικές

Στ.Διοργάνωση Δράσεων στα πλαίσια Εορτασμού Παγκόσμιων Ημερών Περιβαλλοντικού Χαρακτήρα
Είναι γεγονός πως ορισμένες ημέρες του χρόνου έχουν καθιερωθεί παγκοσμίως ως ημέρες κατά τις οποίες οι άνθρωποι θυμούνται και τιμούν ένα σημαντικό γεγονός και ενημερώνονται, ευαισθητοποιούνται για ζητήματα μείζονος σημασίας. Αρκετές από αυτές έχουν να κάνουν με το Περιβάλλον, στα πλαίσια εορτασμού των οποίων ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου διοργανώνει, ή/και συνδιοργανώνει με άλλους Φορείς, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου.
Ενδεικτικές Παγκόσμιες Ημέρες με Περιβαλλοντικό Χαρακτήρα:
1.Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων - 02 Φεβρουαρίου
2.Διεθνής Ημέρα της Γης – 20 Μαρτίου
3.Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας – 21 Μαρτίου
4.Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό -  22 Μαρτίου
5.Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας – 23 Μαρτίου
6.Ημέρα της Γης – 22 Απριλίου
7. Ευρωπαϊκή Μέρα Natura2000 - 21 Μαΐου
8.Παγκόσμια Ημέρα για τη Βιοποικιλότητα - 22 Μαΐου
9.Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας  - 23 Μαΐου
10.Ευρωπαϊκή Ημέρα των Πάρκων – 24 Μαίου
11.Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - 05 Ιουνίου
12.Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών – 08 Ιουνίου
13.Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών Ανέμου – 15 Ιουνίου
14.Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας - 17 Ιουνίου
15.Παγκόσμια Ημέρα Ιθαγενών – 09 Αυγούστου
16. Ημέρα Προστασίας Γυπών - Πρώτο Σάββατο του Σεπτέμβρη
17. Παγκόσμια Ημέρα Παρυδάτιων Πουλιών - 06 Σεπτεμβρίου
18. Διεθνής Ημέρα για τη Διατήρηση της Στοιβάδας του Όζοντος  - 16 Σεπτεμβρίου
19.Του Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών - 18 Σεπτεμβρίου
20.Διεθνής Ημέρα Ειρήνης – 21 Σεπτεμβρίου
21.Ευρωπαική Ημέρα Μετακινήσεων (χωρίς Αυτοκίνητο) – 22 Σεπτεμβρίου
22.Της Γιορτής των Πουλιών - Πρώτο ΣΚ του Οκτωβρίου
23.Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων - 04 Οκτωβρίου
24.Της Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών - 13 Οκτωβρίου
25.Παγκόσμια Ημέρα Ακτών - 24 Οκτωβρίου
26.Παγκόσμια Ημέρα για την Παρεμπόδιση του Περιβάλλοντος στον Πόλεμο και τις Ένοπλες Συγκρούσεις - 06 Νοεμβρίου
27.Παγκόσμια Ημέρα Βουνού – 11 Δεκεμβρίου

 

 Υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 

Α. Υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου για χρήση του σε επισκέψεις στο ΚΠΠ ή σε εκδηλώσεις του Φορέα
1. Φυλλάδιο Παρατήρησης Πτηνών: "Μεταναστεύοντας στην Λιμνοθάλασσα"
2. Φυλλάδιο "Χάρτης του Εθνικού Πάρκου" , έκδοσης 2013
3. Φυλλάδιο για την Προστασία της Caretta- Caretta "Sos χελώνες - Στα ίχνη της Καρέτα"
4. Φυλλάδιο "Caretta caretta στην Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιόνιου"
5. Τα αποτελέσματα της Έρευνας σε μαθητές στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΚ ΙΙ με τίτλο  «Στο σχολείο της φύσης» καθώς και τα φυλλάδια που δημιουργήθηκαν για την Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
6. Το βιβλίο του Σεμιναρίου για Εκπαιδευτικούς 2008 "Στο σχολείο της φύσης" Τα περιοδικά "Αβοκέτα" του Φ.Δ./Λ.Μ.
7. Τα περιοδικά "Αβοκέτα" του Φ.Δ./Λ.Μ.Videos του Φ.Δ./Λ.Μ. για το Εθνικό Πάρκο
8. Videos του Φ.Δ./Λ.Μ. για το Εθνικό Πάρκο Video του προγράμματος PRO.ACT.NATURA 2000 για την Caretta-Caretta
9. Video του προγράμματος PRO.ACT.NATURA 2000 για την Caretta-Caretta Ψηφιακή έκδοση του Λευκώματος του Φ.Δ./Λ.Μ.
10. Ψηφιακή έκδοση του Λευκώματος του Φ.Δ./Λ.Μ.
11. Παιχνίδια για παιδιά: Υλικό για Δημοτικό, Υλικό για Γυμνάσιο, Παιχνίδι Περιήγησης,  κτλ Πάζλ με φωτογραφίες της περιοχής
12. Πάζλ με φωτογραφίες της περιοχής
13. Φωτογραφικό υλικό

Β. Υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης άλλων Φορέων Διαχείρισης, Οργανισμών, ΜΚΟ κ.α. που υπάρχει στην βιβλιοθήκη του Φορέα για χρήση σε επισκέψεις στο ΚΠΠ ή σε άλλες σχολικές εκδηλώσεις
Στην βιβλιοθήκη του Φ.Δ./Λ.Μ. μπορείτε να βρείτε και να δανειστείτε εκπαιδευτικό υλικό για προγράμματα που αφορούν το Περιβάλλον, όπως βιβλία, περιβαλλοντικές βαλίτσες και οδηγούς διαφόρων Φορέων και Οργανισμών, όπως για π.χ. του ΕΚΒΥ (Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων), της WWF, του ΑΡΧΕΛΩΝ και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

 

 Για περισσότερες πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος επίσκεψης στο ΚΠΠ, συνδιοργάνωσης ή/και συμμετοχής σε δράσεις περιβαλλοντικού περιεχομένου, δανεισμού βιβλίων και υλικού, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την υπεύθυνη του Τμήματος Πληροφόρησης, Δημοσιότητας & Εκπαίδευσης κα Μαλβίνα Καρανίκα στο τηλέφωνο/φαξ 2632055094 ή με αποστολή email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Ενδιαφέροντα είδη χλωρίδας

Στην περιοχή της Βαράσοβας - Μεσολογγίου - Αιτωλικού αναφέρονται τα παρακάτω ειδή, τα οποία είναι ενδημικά ελληνικά (Ελ), ενδημικά μικρότερων ή μεγαλυτέρων περιοχών (Ε) ή σπάνια στην περιοχή. Τα ενδημικά της Δυτ. Ελλάδας σημειώνονται με (Εδ) και της Νότιας με (Εv).

 

(Ε)       Alkanna orientales (Ν. Ελλάδα και Ν.Δ. Ασία). Βρίσκεται σε βράχια κοντά στο   Μεσολόγγι και στη Βαράσοβα.

(Εν)     Campanula drabifolia (Ν. και Αν. Ελλάδα). Βρίσκεται σε φρύγανα κλπ. κοντά στο Μεσολόγγι και στους πρόποδες της Βαράσοβας.

(Εδ)    Centaurea alba ssp. heldreichii (Δυτ. Ελλάδα). Βρίσκεται σε ασβεστολιθικούς βράχους της Βαράσοβας κοντά στη θάλασσα (Κρυονέρι) 

(Εδ)    Centaurea niederii (Δυτ.Ελλάδα. Σε βράχια βορείως του Αιτωλικού.

(Εν)     Centaurea spruneri (Ν.Δ. Ελλαδα και Ν. Αλβανία) Centaurium maritimum Γενικά φυτό κοινό αλλά πάντοτε σποραδικό και σπάνιο, Σε αμμουδιές και λιβάδια. Fraxinus exelsior Γενικά σπάνιο σε δάση

(Ε)       Galium intricatum (Ελλάδα και Ν. Αλβανία) Σε φρύγανα και ανοικτα πετρώδη μέρη της Βαράσοβας.

(Εν)     Inula parnassica (K.& N. Ελλάδα). Σε βράχια των ορεινών ζωνών.

(Εδ)    Petrorhagia fasciculata (Δυτ. Ελλάδα). Σπάνιο σε πετρώδη μέρη.

(Εν)     Ptilostemon gnaphaloides (Ν. Ελλάδα & Κρήτη). Σε βράχια της Βαράσοβας.

(Ελ)     Reseda tymphaea. (Ελλάδα, κυρίως Δυτ.). Σπάνια σε χαλικώδη και βραχώδη μέρη της Βαράσοβας.

             Ruta montana Σπανιότατο σε ξηρούς λόφους.

(Εν)     Silene squamigera (K. & N. Ελλάδα). Σπάνιο σε πετρώδη μέρη.

(Ε)       Silene ungeri (Βαλκανική). Σε θαμνωνες και βραχολειβαδα του Αιτωλικού.

             Scrophularia heterophylla (Κ. & Ν. Ελλάδα, Ιόνιο, Αιγαίο)

(E)      Scabiosa tenuis (Β. Δ. & Κ. Ελλάδα, Αλβανία)

(Ελ)     Smyrnium orphanidis (Ελλάδα, Αιγαίο). Σπάνιο σε χαλικώδη και φρυγανώδη μέρη της Βαράσοβας.

(Εν)     Stachys acutifolia (K. & N. Ελλάδα). Σε βράχια, λιβάδια και ελαιώνες

(Εδ)    Stachys parolinii (Δυτ. Ελλάδα). Στα ανατολικά τμήματα της Βαράσοβας

(Ε)       Stachys spinulosa (Βαλκανική). Σπανιο σε ξηρους λοφους και εγκαταλειμενους αγρους κοντα στο Αιτωλικο.

(Εδ)    Teucrium halacsyanum (Δυτ. Ελλάδα) Σε βράχια της Βαράσοβας

           Thalictrum lucidum Σπανιο, σε υγρά μέρη μεταξύ Αιτωλικού και Νεοχωρίου.

         Hydrocharis morsus - ranae Σπανιότατο. Σε στάσιμα νερά του Μεσολογγίου.

(Εν)     Allium callimischon (Κ. Ελλαδα και Κρήτη). Σε παραθαλασσίους βράχους κοντα στο Μεσολόγγι.

(Εν,δ) Strangweia spicata (Ν. και Δ. Ελλάδα). Σε πετρώδεις λοφους κοντα στο Μεσολόγγι.

(Ε)       Crocus sieberi (Ν. Βαλκανικη, Αιγαίο). Σε ανοικτέ μέρη και φρύγανα της Βαράσοβας.

(Ε)    Fritillaria graeca ssp. thessala (Ν. Βαλκανική). Σε φρύγανα

Τα Centaurea heldreichi και Centaurea niederi αναφέρονται ως κινδυνευοντα (Ε) στον κατάλογο της IUCN, ενώ το Stachys parolinii, Teucrium halacsyanum, Reseda tymphaea, Silene squanigera και Centaurea spruneri ως σπάνια (R).

Στην περιοχή των εκβολών του Αχελώου εκτός από τα Centaurea niederi (βράχοι λόφου Παναγιά), Fraxinus exelsior, Silene ungeri, Stachys spinulosa, Scabiosa tenuis, Teucrium halac­syanum (βράχοι λόφου Παναγιά) και Fritillaria graeca, που αναφέρονται και για αυτή τη περιοχή και αξιολογούνται παραπάνω αναφέρονται ακόμη τα:

Ελ)   Centaurea aetolica, ενδημικό της Ελλάδας και Ophrys argolica που είναι σπάνιο με μικρούς πληθυσμούς και αναφέρεται ως σπάνιο στον κατάλογο της IUCN

Στην περιοχή των Εχινάδων νήσων και ιδιαίτερα στην Ν. Οξιά, για την οποίο υπάρχουν αναφορές, εκτός από τα Teucrium halacsyanum, Galium intricatum και Scrophularia heterophylla, που αναφέρονται παραπάνω και υπάρχουν και στην Ν. Οξιά, απαντώνται ακόμη τα Stachys ionica ενδημικό του Ιονίου και φυόμενο σε σχισμές ασβεστολιθικών βραχολειβαδων, καθώς και η Vicia microphylla, ενδημική της Ν. Ελλάδας, του Ιονίου και του Αιγαίου, αλλά απαντωμενη με αφθονία.

Ας σημειωθεί επίσης ότι το Stachys ionica χαρακτηρίζεται ως σπάνιο (R) στον κατάλογο της IUCN.

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla