Δελτία Τύπου 2022
Σταθμοί Πολυπαραμετρικών
Παρακαλώ επικοινωνήστε με την Μονάδα Διαχείρισης για να σας δοθεί πρόσβαση στα δεδομένα των σταθμών
email επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ [ΕΔΩ]
Λίγα λόγια για το έργο:
Το εργό αφορά την προμήθεια και η εγκατάσταση σταθμού παρακολούθησης φυσικοχημικών μετρήσεων και σταθμού παρακολούθησης στάθμης και αγωγιμότητας λόγω του ευξεινισμού που παρουσιάζει η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού με την έκλυση υδροθείου και την θανάτωση ιχθύων λόγω ανοξίας καθώς επίσης και των προβλημάτων στην κυκλοφορία του νερού που δημιουργεί η αναίρεση της πλημμυρίδας λόγω της αποστράγγισης νερών από το αντλιοστάσιο της Κλείσοβας και το οποίο ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2022.
Στόχος του παρόντος έργου είναι η παρακολούθηση παραμέτρων σε 2 σημαντικά σημεία της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών των υδάτων. Οι παράμετροι αυτοί θα παρακολουθούνται από το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης για τακτικό/περιοδικό έλεγχο της ποιότητας των υδάτινων συστημάτων αλλά και για έκτακτες περιπτώσεις εξάρσεων τυχόν ρύπανσης.
Το πρώτο σημείο εγκατάστασης είναι η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού για την παρακολούθηση των παρακάτω φυσικοχημικών παραμέτρων:
- Βάθος μέτρησης
- Θερμοκρασία νερού
- pH
- Θολότητα
- Αγωγιμότητα
- Ολικά διαλυμένα στερεά (TDS)
- Διαλυμένο οξυγόνο DO μέσω αισθητήρα οπτικής μέτρησης.
Το δεύτερο σημείο αποτελεί κανάλι στην είσοδο/έξοδο της λιμνοθάλασσας Κλείσοβας για την παρακολούθηση των παρακάτω φυσικοχημικών παραμέτρων:
- Στάθμη υδάτων
- Αγωγιμότητα υδάτων
- Θερμοκρασία υδάτων
Η παρακολούθηση γίνεται μέσω τηλεμετρικού σταθμού, ο οποίος καταγράφει σε ωριαίο βήμα, ενώ οι μετρήσεις θα στέλνονται τηλεμετρικά σε διαδικτυακό λογισμικό. Οι αισθητήρες θα πραγματοποιούν την μέτρηση, και θα καταγράφουν τις μεταβλητές για τις οποίες έχουν προγραμματιστεί και θα αποστέλλουν τα δεδομένα αυτά σε τακτά χρονικά διαστήματα στην Μονάδα Επεξεργασίας, Διαχείρισης & Αποστολής Δεδομένων και εν συνεχεία σε κεντρικό server που θα φιλοξενεί το διαδικτυακό λογισμικό και τα δεδομένα/μετρήσεις.
Σε περίπτωση υπερβάσεων των οριακών τιμών θα αποστέλλονται συμβάντα συναγερμών προς τους χρήστες, με στόχο την έγκαιρη ενημέρωση που θα σχετίζεται με την έξαρση ενός φαινόμενου ή τυχόν προβλήματα στις υπό παρακολούθηση θέσεις.
Η αρχιτεκτονική δομή του τηλεμετρικού δικτύου σταθμών πραγματοποιήθηκε με γνώμονα:
- την παροχή αξιόπιστων μετρήσεων και δεδομένων
- την απρόσκοπτη και συνεχή λειτουργία των σταθμών
- την διάθεση της πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο
- την έγκαιρη ενημέρωση των υπευθύνων σε περίπτωση υπερβάσεων των επιθυμητών ορίων
Το παρόν έργο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του υποέργου Νο 1 της Πράξης : «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ- ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ - ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ NATURA ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Λ/Θ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ- ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΩΝ ΟΡΕΩΝ» η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020» με βάση την απόφαση ένταξης (ΑΔΑ 6ΦΖΠ7Λ6-Ι93) και έχει λάβει κωδικό MIS 5070641.Χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Ευχές για το Πάσχα από την Μονάδα Διαχείρισης
Ο ΟΦΥΠΕΚΑ και η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας σας εύχονται
Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση!
Νέα απελευθέρωση 4 όρνιων (Gyps fulvus) στον Αράκυνθο
Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ με χαρά ανακοινώνει την επιτυχή απελευθέρωση τεσσάρων όρνιων στο όρος Αράκυνθος. Η απελευθέρωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Μαρτίου, στο πλαίσιο έναρξης της πιλοτικής δράσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) που αφορά στην ενίσχυση του τοπικού αναπαραγωγικού πληθυσμού του Όρνιου (Gyps fulvus) και εν τέλει στην επανένταξη στη Δυτική Ελλάδα.
Τα τέσσερα όρνια προέρχονται από τη Κρήτη, όπου και μεταφέρθηκαν στον κλωβό προσαρμογής της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, από τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής – ΑΝΙΜΑ, τον Δεκέμβριο του 2021. Η μεταφορά τους είχε πραγματοποιηθεί από μέλη του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Η απελευθέρωσή τους αποτελεί μέρος πιλοτικής δράσης ενίσχυσης του πληθυσμού των Όρνιων στην ηπειρωτική Ελλάδα, τα αποτελέσματα της οποίας θα αξιολογηθούν για την υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων στο άμεσο μέλλον.
Πριν την απελευθέρωση τους, στα τέσσερά Όρνια τοποθετήθηκαν δορυφορικοί πομποί και υλικά μαρκαρίσματος από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, η οποία αποτελεί σταθερό συνεργάτη της Μονάδας Διαχείρισης, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE IP 4 NATURA (LIFE16 IPE/GR/000002) και της υλοποίησης του Εθνικού Σχέδιου Δράσης για τρία πτωματοφάγα είδη (γύπες). Χάρη στους δορυφορικούς πομπούς θα παρακολουθείται στο εξής και σε πραγματικό χρόνο η κίνηση και η δραστηριότητα των Όρνιων ώστε να αποφευχθεί ο άμεσος κίνδυνος αφανισμού από την συνεχιζόμενη παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, με τρόπο ώστε οι υπηρεσίες να μπορέσουν να ανταποκριθούν και να πατάξουν ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά εγκλήματα που μαστίζει ακόμη ολόκληρη την χώρα. Πέρα από τις πολλές πολύτιμες πληροφορίες που συλλέγονται για την οικολογία των Όρνιών, οι πομποί θα προφυλάσσουν τους πληθυσμούς του είδους από περαιτέρω δηλητηριάσεις, βάσει διεθνούς εμπειρίας, αφού εάν διαπιστωθεί κάποια αλλαγή συμπεριφοράς (π.χ. στασιμότητα, προσγείωση σε ασυνήθιστο χώρο κτλ), γίνεται αμέσως αυτοψία και διερεύνηση στο σημείο εάν τυχόν υπάρχει εκεί δηλητηριασμένο δόλωμα το οποίο απομακρύνεται άμεσα. Πριν την απελευθέρωση των πουλιών πραγματοποιήθηκε αιμοληψία με σκοπό τον προσδιορισμό του φύλου τους μέσω ανάλυσης DNA και τοποθέτηση μεταλλικών και πλαστικών δακτυλιδιών. (βλέπε εικόνες).Τα ονόματα των τεσσάρων πουλιών που απελευθερώθηκαν είναι:
Σπυρίδων προς τιμή: Τρικούπης, Σπυρίδων (1788-1873). Διακεκριμένος πολιτικός, ιστοριογράφος και λόγιος, από το Μεσολόγγι. Είναι ο πρώτος πρωθυπουργός του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.
Χρήστος προς τιμή: Καψάλης, Χρήστος (1751-1826). Ήρωας του Μεσολογγίου, από οικογένεια προυχόντων. Μαρμάρινη προτομή του , έργο του γλύπτη Αντ. Σώχου, βρίσκεται στο Ηρώον του Μεσολογγίου.
Μιχαήλ προς τιμή: Κοκκίνης Μιχαήλ (+1826). Μηχανικός από τη Χίο, μαθηματικός, μηχανικός οχυρώσεων, φρουρίων και γεωδαίτης. Πολέμησε στο Μεσολόγγι και έπεσε κατά την Έξοδο. Έγινε διάσημος από τα οχυρωματικά έργα της πόλεως που έκανε με πρωτοβουλία του και που άντεξαν για μεγάλο διάστημα το βάρος των τουρκικών επιθέσεων.
Δημήτριος προς τιμή: Μακρής Δημήτριος (1772-1841). Αγωνιστής του 1821 από το Μεσολόγγι και συγκεκριμένα από το χωριό Γαβαλού. Το Μάιο του 1821 κατέλαβε το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό και πήρε μέρος στην άλωση του Αγρινίου. Το 1823 έγινε στρατηγός.
Τέλος εγκαταστάθηκαν στον κλωβό προσαρμογής τρία νέα όρνια. Τα νέα πουλιά μετέφεραν και αυτή τη φορά από τις εγκαταστάσεις τις ΑΝΙΜΑ στο Μεσολόγγι μέλη του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.
Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής, Στερεάς Ελλάδας θα ήθελε να ευχαριστήσει για την άψογη συνεργασία τους: τα μέλη της ΑΝΙΜΑ, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την ανεξάρτητη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΠΕΛΑΡΓΟΣ», τον επιστημονικό συνεργάτη της πιλοτικής δράσης (Δασολόγο) κ. Ρήγα Τσιακίρη καθώς επίσης και τα μέλη του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για την μέχρι τώρα συνεισφορά τους στην όλη διαδικασία.
Η συνδρομή όλων είναι πολύτιμη και παρακαλούνται οι πολίτες σε περίπτωση εντοπισμού νεκρού ζώου (πουλιά ή θηλαστικά) στην ύπαιθρο της ευρύτερης περιοχής να ενημερώσουν άμεσα:
-Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας: τηλ. 26320 55094
-Δασαρχείο Μεσολογγίου: τηλ. 26310 28878
Δράση συντήρησης φωλιών Λευκοπελαργών στο Νεοχώρι Αιτωλοακαρνανίας
Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (πρώην Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων) ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους λευκοπελαργούς στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Οι πελαργοί, μετά από ένα μακρύ ταξίδι, επιστρέφουν κάθε χρόνο στις φωλιές τους για να μείνουν έως τον Οκτώβριο.
Την Τετάρτη 02 Μαρτίου 2022 τα στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας κ. Κασβίκης Ιωάννης και κα Κουτσογιάννη Κυριακή σε συνεργασία με τον Δήμο της Ι.Π. Μεσολογγίου και την ΔΕΔΔΗΕ Μεσολογγίου προέβησαν στον καθαρισμό και συντήρηση 2 φωλιών λευκοπελαργών στο Νεοχώρι Αιτωλοακαρνανίας.
Με το καλαθοφόρο όχημα του Δήμου ο κ. Γρηγόρης Κατσαδούρης εκ του Δήμου και ο κ. Κασβίκης Ιωάννης, προέβησαν στην τοποθέτηση υλικού (ξύλα και χώμα) σε 2 τεχνητές φωλιές προς αποκατάστασή τους από τις φθορές που υπέστησαν τον χειμώνα. Οι τεχνητές φωλιές είχαν τοποθετηθεί σε κολώνες της ΔΕΗ στο Νεοχώρι από τον Φορέα Διαχείρισης το 2021.
Στόχος της δράσης ήταν η συντήρηση των φωλιών, ώστε η αναπαραγωγική διαδικασία των πουλιών να γίνεται με επιτυχία και παράλληλα να μη δημιουργούνται κίνδυνοι από την ύπαρξη των φωλιών στις κολόνες της ΔΕΗ.
Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Δήμο της Ι.Π. Μεσολογγίου για την παραχώρηση του ειδικού καλαθοφόρου οχήματος καθώς και τους υπαλλήλους του κ.κ. Κατσαδούρη Γρηγόρη και Κουφό Χρήστο για την συνεργασία τους. Επίσης να ευχαριστήσουμε τη ΔΕΔΔΗΕ Μεσολογγίου και τους υπαλλήλους της κ.κ. Καρέτσο Γεώργιο, Τσίντζο Γεώργιο και Διαμάντη Φίλιππο που συνέβαλαν στο να διεκπεραιωθεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια η όλη διαδικασία της συντήρησης των φωλιών.
Οι φωλιές είναι πλέον έτοιμες να υποδεχθούν και την φετινή άνοιξη τους φτερωτούς μας επισκέπτες.
«Ενίσχυση του τοπικού αναπαραγωγικού πληθυσμού του Όρνιου (Gyps fulvus)»
Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων ενημερώνει με ιδιαίτερη χαράτην ένταξη της νέας δράσης που αφορά στην ενίσχυση του τοπικού αναπαραγωγικού πληθυσμού του Όρνιου (Gyps fulvus) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη)»που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Συνοχής) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ. Ευχαριστεί τον καθένα συνεργάτη ξεχωριστά για την μέχρι τώρα συνεισφορά του στους γύπες.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην ανεξάρτητη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΠΕΛΑΡΓΟΣ» η οποία σε συνέχεια της μέχρι τώρα συνεργασίας (δράσεις παρακολούθησης, τροφοληψίας κλπ) προχώρησε σε ευγενική χορηγία προς τον Φορέα Διαχείρισης με την σύνταξη Τεχνικής μελέτης κατασκευής Χώρου Τροφοληψίας Αρπακτικών Πουλιών (ΧΤΑΠ) στην περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Ορέων ώστε η πρόταση να αποκτήσει την ανάλογη ωριμότητα για την έγκριση και την μετέπειτα υλοποίησή της. Επίσης στον επιστημονικό συνεργάτη του Φορέα κ. Ρήγα Τσιακίρη που όλα αυτά τα έτη έχει βοηθήσει στα μέγιστα μαζί με όλα τα στελέχη και Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης που εργάστηκαν μαζί στην μέχρι τώρα διαχείριση. Τέλος στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης με την επιτυχή υλοποίηση των δράσεων του έργου «EstablishmentofearlywarningsystemforwildlifepoisoninginGreece - MessolonghiusingGPStrackedvulturesasdetectives» που χρηματοδοτήθηκε από το VultureConservationFund, ως τμήμα του BalkanAnti-PoisoningProjectSmallGrantProgramme το 2019 και έβαλε τις πρώτες βάσεις.
Η νέα δράση συνοπτικά αφορά:
- Γενικότερα στη διατήρηση του Όρνιου στην περιοχή δικαιοδοσίας του ΦΔ καθώς και άλλων σπάνιων και απειλούμενων πτηνών, κυρίως ή εν μέρει πτωματοφάγων.
- Στην εξασφάλιση των απαιτούμενων (τροφή, μεταφορά) για την απρόσκοπτη λειτουργία του κλωβού επανένταξης του Όρνιου με την βελτίωση του κλωβού και του συμπληρωματικού χώρου ενισχυτικής τροφοδοσίας (ΧΕΕΤ) καθώς επίσης την δημιουργία Χώρου Τροφοληψίας Αρπακτικών Πουλιών (ΧΤΑΠ) στην περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Ορέων
- Στην τοποθέτηση κάμερας παρακολούθησης καθώς επίσης στην τοποθέτηση πομπών παρακολούθησης επί των προς απελευθέρωση πτηνών με σχετική σήμανση, πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς ώστε σε περίπτωση δηλητηρίασης να εντοπίζεται το δόλωμα (λόγω στατικής εκπομπής του πομπού) και να απομακρύνεται άμεσα, εμποδίζοντας έτσι το θάνατο άλλων ομοειδών, του Χρυσαετού και άλλων κινδυνευόντων ειδών αρπακτικών όπως και του Βασιλαετού που επίσης καταγράφεται στην περιοχή.
- Στην Παρακολούθηση – καταγραφή των πληθυσμών των ως άνω ειδών στις περιοχές δικαιοδοσίας του ΦΔ καθώς επίσης των ποσοτήτων τροφής και του αριθμού γυπών στις υποδομές του Φ.Δ.
- Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση , Δημοσιοποίηση του έργου
Σκοπός της όλης δράσης όπως αναφέρει ο Υπεύθυνος Τμήματος Επόπτευσης, Φύλαξης & Εφαρμογών Διαχείρισης του Φορέα και του Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ, κ. Κασβίκης Ιωάννης,είναι η συνέχιση της επιτυχημένης πειραματικής απελευθέρωσης όρνιων (κατόπιν χορήγησης άδειας επιστημονικής έρευνας από το τμήμα διαχείρισης άγριας ζωής και θήρας) μετά από περίθαλψη, και η παρακολούθηση της ενσωμάτωσής τους στον τοπικό πληθυσμό, με την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της δημιουργίας κατάλληλης υποδομής του ΦΔ/ΛΜ-ΑΟ (κλωβός προσαρμογής, ΧΕΕΤ, ΧΤΑΠ). Ήδη 4 όρνια φιλοξενούνται εδώ και καιρό στον κλωβό προσαρμογής του Φορέα Διαχείρισης μετά από επιτυχή πρόσφατη μεταφορά τους από τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής – ΑΝΙΜΑ ώστε οι επόπτες του Φορέα με την μέχρι τώρα οικονομική αρωγήαπό την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία να προχωρούν σε σχετική παροχή τροφής.
Καθώς την τελευταία πενταετία πάνω από 30 όρνια έχουν πέσει θύματα δηλητηριασμένων δολωμάτων στην περιοχή ο Φορέας Διαχείρισης θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα και πάντα σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου δράσης για τους γύπες (ΥΠΕΝ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δασική υπηρεσία Μεσολογγίου κ.α) σε άμεσες δράσεις ενδυνάμωσης του τοπικού πληθυσμού ώστε να εξασφαλισθεί ότι θα φωλιάσουν στην περιοχή όπου χάθηκε πρόσφατα το μεγαλύτερο μέρος του αναπαραγωγικού πληθυσμού.
Τέλος είναι σε εξέλιξη η σύνταξη του τοπικού σχεδίου δράσης για τα δολώματα από την Δασική Υπηρεσία Μεσολογγίου (με την ευγενική χορηγία σχετικού υποδείγματος από το Δασαρχείο Σουφλίου και κ. Βασιλάκη Δημήτριο) η οποία συνεχίζει το δύσκολο επιτυχές έργο που άφησε ο αείμνηστος τ. Δασάρχης Γιώργος Φούντας.
Η επιτυχία είναι ομαδική και η προσπάθεια συνεχίζεται…