«Ενδιαφέρουσα αφήγηση της προσπάθειας των νεογέννητων Όρνιων και Χρυσαετού να πετάξουν από τη φωλιά τους»
Στα πλαίσια συνεργασίας του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΑΜΚΕ Πελαργός» στο πλαίσιο δράσης για την προστασία των γυπών στην περιοχή του Φορέα Διαχείρισης, τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο του 2021, πραγματοποιήθηκε από τον κ. Ρουσόπουλο Γιάννη, ορνιθολόγο - συνεργάτη της «ΑΜΚΕ Πελαργός», παρακολούθηση πληθυσμών Όρνεων σε Αράκυνθο, Ακαρνανικά και Εμπεσό καθώς και παροχή τροφής και παρακολούθηση της διατροφής τους επιτόπου.
Κατ΄αρχήν έχει ενδιαφέρον να ενημερώσουμε ότι τόσο τα όρνια όσο και οι Χρυσαετοί ωριμάζουν και αρχίζουν να αναπαράγονται μετά το 4ο-5ο έτος της ηλικίας τους. Επίσης, από μία αποικία π.χ. 30 όρνιων, συνήθως μόνο 2-4 ζευγάρια αναπαράγονται, κάτι που απαιτεί η «οικονομία της φύσης» ανάλογα και με την αφθονία της διαθέσιμης τροφής. Εφέτος λοιπόν, από τα περίπου 25 όρνια της περιοχής Αρακύνθου – Κλεισούρας, είχαμε αναπαραγωγή δύο ζευγαριών όρνιων που κατάφεραν και μεγάλωσαν από ένα νεοσσό το καθένα. Οι δύο νεοσσοί παρατηρήθηκαν τον Ιούνιο στο Φαράγγι της Κλεισούρας πάνω σε «πατάρι» του φαραγγιού. Μετά από σχεδόν 1,5 μήνα τα μικρά όρνια έχοντας λιάσει τα φτερά τους και κάνοντας πηδηματάκια επί τόπου φτεροκοπώντας για να γυμνάσουν τους πτητικούς μύες και αφού ξεπεράσαν τον κίνδυνο να γλιστρήσουν και να πέσουν εκτός παταριού, μεγάλωσαν αρκετά και πέταξαν μακριά από τη φωλιά τους. Το τάισμα των μικρών όρνιων γινότανε μια φορά την ημέρα από έναν από τους 2 γονείς του, ο οποίος στη συνέχεια αναχωρούσε.
Σε άλλη ορθοπλαγιά του Αρακύνθου είχαμε και φώλιασμα ενός ζευγαριού Χρυσαετών που κατάφερε και ανέθρεψε ένα Χρυσαετόπουλο. Όταν ο νεοσσός άρχισε να σηκώνεται στα πόδια του καλά, να περπατά μέσα στη φωλιά και να τσιμπολογά κλαδάκια κι υπολείμματα τροφής, οι γονείς του άρχισαν να μένουν μεγάλο διάστημα της ημέρας εκτός φωλιάς. Σιγά σιγά ο νεοσσός χρυσαετός άρχισε να μεγαλώνει και να δυναμώνει αρκετά, να κινείται και να βαδίζει συχνά εντός φωλιάς, να ανασηκώνεται στις άκρες των ποδιών φτεροκοπώντας επί τόπου, δυναμώνοντας τους μύες των φτερών του και να κόβει μόνος την τροφή του στην προσπάθεια του να τρέφεται αυτόνομα μέσω παιχνιδιού/εξάσκησης. Καθώς το Χρυσαετόπουλο άρχισε να δυναμώνει αρκετά και να κόβει την τροφή του πατώντας τη με τα πόδια του, οι γονείς του άρχισαν να αφήνουν το μικρό μόνο του, επιτηρώντας το όμως από γκρεμό αρκετά μακρύτερα.Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων με χαρά ανακοινώνει ότι ως τα τέλη Ιουλίου και τα 3 νεαρά πουλιά καταφέρανε και πετάξανε μακριά από τις φωλιές τους. Τους ευχόμαστε καλά ταξίδια.
Φωτογραφίες: Ρουσόπουλος Γ