Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Μετεωρολογικός σταθμός

Επανεύρεση Δακτυλιωμένου Πελαργού και Δράσεις Προστασίας του Είδους

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων με χαρά ενημερώνει για την πρόσφατη επανεύρεση λευκού πελαργού «Ciconia ciconia» στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου - Αιτωλικού. Την Πέμπτη 01/04/2021, οι υπάλληλοι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) κ.κ. Μανόλια Βουγιούκαλου, Victoria Saravia, Νικόλαος Νούλας,  μετά από οπτική παρατήρηση σε ξύλινη κολώνα ηλεκτρικού δικτύου στο Νεοχώρι Μεσολογγίου, αναγνώρισαν ότι ένα από τα δύο άτομα Πελαργών φορούσαν δαχτυλίδι από τις δακτυλιώσεις του 2018 στην ίδια περιοχή. Ο πελαργός είναι σχετικά νεαρός και πιθανόν να κάνει μια “δοκιμασία φωλιάσματος” στο μέρος που παρατηρήθηκε.Η δακτυλίωση είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν από την κ. Εύα Στετς (συντονίστρια των ελληνικών δακτυλιώσεων των πελαργών του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης), με την στήριξη του Φ.Δ. Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, της ΔΕΔΔΗΕ Μεσολογγίου και με την εθελοντική στήριξη των κ. Μαμάσης Δ. -περιβαλλοντολόγος, κ. Νούλας & κ. Γκανιάτσου (Ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου).

 

Τέλος ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων θα ήθελε επίσης να ενημερώσει ότι στα πλαίσια προστασίας & διαχείρισης του είδους «Ciconia ciconia» αλλά και υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΥΜΕΠΕΡΑΑ» (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη), έχει ξεκινήσει με την τεχνική αρωγή των ΔΕΔΔΗΕ Μεσολογγίου και Αγρινίου τις παρακάτω  δράσεις:

  1. Αντικατάσταση υφιστάμενων φυσικών φωλιών και υπαρχόντων τεχνητών φωλιών που έχουν υποστεί ζημιά με νέες τεχνητές
  2. Τοποθέτηση νέων τεχνητών φωλιών σε πρόσθετες θέσεις όπου εντοπίζεται καινούργια προσπάθεια φωλεοποίησης για την ενίσχυση της αναπαραγωγικής δραστηριότητας του είδους.

Στα πλαίσια αυτά την Πέμπτη 08/04/2021 τοποθετήθηκαν 3 τεχνητές φωλιές πελαργών, 2 στη Μαγούλα και 1 στο Νεοχώρι, με την προοπτική να φωλιάσουν του χρόνου σε αυτές οι πελαργοί ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα στις υφιστάμενες φυσικές φωλιές τους στις κολώνες της ΔΕΗ.

Πύλη Ανοικτών Δεδομένων

Δεδομένα Πολυπαραμετρικών

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla