Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Μετεωρολογικός σταθμός

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Γεννητούρια στο Μεσολόγγι – Βγήκαν τα πρώτα πελεκανάκια (Pelecanus crispus)

Τις τελευταίες ημέρες έσκασαν τα πρώτα αυγά και γεννήθηκαν τα πρώτα πελεκανάκια για το 2021 όπως αναφέρει ο Περιβαλλοντολόγος - Φωτογράφος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρανανικών Ορέων κ. Ιωάννης Κασβίκης καθώς εντόπισαν οι κάμερες του Φορέα Διαχείρισης (Η εν λόγω προμήθεια καμερών έγινε στα πλαίσια υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος «ΥΜΕΠΕΡΑΑ» με τίτλο «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων για δράσεις διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων») οι οποίες μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο από τις αποικίες της λιμνοθάλασσας για να δώσουν όλη την απαιτούμενη επιστημονική πληροφορία που χρειάζεται κανείς για να ενισχύσει χωρίς κάποιας μορφής ανθρώπινη όχληση τα συμπεράσματα αναπαραγωγικής επιτυχίας του είδους για το τρέχον έτος και τις όποιες διαχειριστικές ενέργειες στην συνέχεια.

Ο Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) θεωρείται ένα από τα σπανιότερα είδη πουλιών και προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες καθώς επίσης από την ελληνική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει το κυνήγι του και την ενόχλησή του στους τόπους αναπαραγωγής του. Περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 79/409 (περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών) της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2009/147/ΕΟΚ. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου γεννιούνται συνήθως δύο αβγά, τα οποία και επωάζονται για 30 μέρες.
Επειδή η επώαση γίνεται με το πέλμα των ποδιών τους, με την παραμικρή ενόχληση από τον άνθρωπο, προσπαθώντας να πετάξουν μακριά, οι αργυροπελεκάνοι συνθλίβουν τα αυγά τους (αρκετοί αργυροπελεκάνοι -Pelecanus crispus δεν επιστρέφουν καν στη φωλιά τους). Ο κίνδυνος παραμένει ο ίδιος ακόμα και αν έχουν ήδη εκκολαφθεί οι νεοσσοί, οι οποίοι, έως και την ηλικία των δυόμισι μηνών, εξαρτώνται απόλυτα από τους γονείς τους.
Ας βοηθήσουμε όλοι μαζί!!!
 

limnothalassa 2 IP PTZ Camera main 20210212131926 3

 
 

Πύλη Ανοικτών Δεδομένων

Δεδομένα Πολυπαραμετρικών

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla