Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Μετεωρολογικός σταθμός

Χελιδονίσματα 2018

Για 24η χρονιά υλοποιείται στην Ελλάδα η εκδήλωση «Χελιδονίσματα» της οποίας ο κύριος διοργανωτής είναι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Η εκδήλωση αποτελεί καλωσόρισμα στην άνοιξη και τα χελιδόνια και έχει ως  γενικό σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών για τον ερχομό των χελιδονιών.

          Στα πλαίσια της εκδήλωσης, ο Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων διοργάνωσε ενημερωτικές επισκέψεις στο 1ο και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιτωλικού. Οι μικροί μας φίλοι αρχικά παρακολούθησαν δύο παρουσιάσεις σε powerpoint, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Φορέα Διαχείρισης, για τα πέντε είδη χελιδονιών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν στο δύσκολο ταξίδι τους από την Αφρική. Στην συνέχεια ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τρόπο προσδιορισμού στην ύπαιθρο των διαφορετικών ειδών χελιδονιών, μέσα από την χρήση οπτικοακουστικού υλικού. Τέλος μοιράστηκαν στους μαθητές σελίδες ζωγραφικής με χελιδόνια καθώς και υλικό για το μάθημα εικαστικών (οδηγίες σχεδιασμού χελιδονιών βήμα προς βήμα και το πατρόν της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για κατασκευή χελιδονοφωλιών από πηλό).

Στελέχη του φορέα επισκέφτηκαν επίσης τον Βρεφονηπιακό σταθμό & Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο «Η Κιβωτός» στο Αγρίνιο. Την παρουσίαση εκεί την έκαναν ο κύριος χελιδόνης και η κυρία χελιδόνα, 2 χάρτινες κούκλες χελιδονιών, το πατρόν των οποίων στο τέλος δόθηκε στους μικρούς μας φίλους προς κατασκευή τους.

          Για πρώτη φορά φέτος, τοποθετήσαμε πειραματικά στα δημοτικά σχολεία, φωλιές χελιδονιών φτιαγμένες από βιοδιασπώμενα γλαστράκια κοκοφοίνικα. Οι μαθητές θα προσέχουν και θα παρακολουθούν τις φωλιές ώστε να μας ενημερώσουν σε περίπτωση κατοίκησης τους από τα χελιδόνια. Ευελπιστούμε στην επιτυχία της δράσης αυτής.

          Τέλος, μετά το Πάσχα οι μαθητές της έκτης δημοτικού του 2ου Δημοτικού Σχολείου και της πέμπτης δημοτικού του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αιτωλικού, θα καταγράψουν σε χάρτη του google, συνοδεία των δασκάλων τους και στελεχών του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, χελιδονοφωλίες στο νησάκι του Αιτωλικού, ώστε το 2019 μετά από νέα καταγραφή από μαθητές, να μπορέσει να γίνει μια σύγκριση ως προς το εάν αυξήθηκαν ή όχι οι φωλιές και σε ποια σημεία.

Πύλη Ανοικτών Δεδομένων

Δεδομένα Πολυπαραμετρικών

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla