Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ «ΑΓΡΙΕΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ»

 

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ

Η άνθηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων προερχόμενων από είδη άγρια ζωής καταστρέφει την πολύτιμη βιοποικιλότητας της Γης, στερώντας μας από τη φυσική μας κληρονομιά και οδηγώντας  στο χείλος της εξαφάνισης ολόκληρα είδη. Η θανάτωση και το λαθρεμπόριο άγριων ζώων επίσης υπονομεύουν οικονομίες και οικοσυστήματα, τροφοδοτώντας το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά και την ανασφάλεια σε όλη την υδρόγειο.

Εγκλήματα σε βάρος της άγριας ζωής θέτουν σε κίνδυνο ελέφαντες, ρινόκερους, τίγρεις, γορίλες και θαλάσσιες χελώνες. Το 2011, ένα υποείδος του ρινόκερου της Ιάβας στο Βιετνάμ εξαφανίστηκε, ενώ το ίδιο έτος εξαφανίστηκαν από το Καμερούν οι τελευταίοι  μαύροι ρινόκεροι της Δύσης. Οι μεγάλοι πίθηκοι έχουν εξαφανιστεί από την Γκάμπια, Μπουρκίνα Φάσο, το Μπενίν και το Τόγκο ενώ μπορεί να ακολουθήσει η γρήγορη εξαφάνιση τους και από άλλες χώρες. Στα λιγότερο γνωστά «θύματα» περιλαμβάνονται πουλιά όπως η  ρινόπλαξ, θηλαστικά όπως ο παγκολίνος καθώς και αρκετά είδη φυτών όπως οι άγριες ορχιδέες.

Τεράστιες προσπάθειες για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου - συμπεριλαμβανομένων ισχυρών πολιτικών, εκστρατειών ευαισθητοποίησης και επενδύσεων τόσο για τη διατήρηση των κοινοτήτων όσο και για την επιβολή των νόμων - έχουν σημειώσει μερικές μεγάλες επιτυχίες. Ωστόσο, πολλά είδη παραμένουν σε κίνδυνο και θα χρειαστεί  ειδική και διαρκής προσπάθεια από κάθε έναν από εμάς ώστε να αντιστραφεί η κατάσταση.

Τι μπορούμε να  κάνουμε; Περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν την ζημιά που κάνουν οι παράνομες αυτές επιχειρηματικές δράσεις τόσο στο περιβάλλον όσο ως προς την επιβίωση μας, την ευημερία των κοινωνιών μας και την ασφάλειά μας. Πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειες και τη συμπεριφορά μας, έτσι ώστε η ζήτηση για παράνομα προϊόντα προερχόμενα από είδη άγριας ζωής να πάψει. Μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και δράση του κόσμου ωθεί τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να εισαγάγουν και να επιβάλουν αυστηρότερους νόμους για την καταπολέμηση εκείνων που εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να τους παραβούν.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος – Αγρίεψε για την άγρια ζωή - μας ενθαρρύνει να γιορτάσουμε για  όλα εκείνα τα είδη που απειλούνται και να αναλάβουμε δράσεις, ώστε να διαφυλαχθεί η άγρια ζωή και για τις μελλοντικές γενιές. Οι δράσεις αυτές μπορεί να είναι  για τα ζώα ή τα φυτά που απειλούνται τοπικά στην περιοχή μας, καθώς και σε εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο, δυστυχώς πολλές τοπικές εξαφανίσεις τελικά θα προστεθούν σε μια παγκόσμια εξαφάνιση!

Όποιος κι αν είσαι και όπου κι αν ζεις, δείξε μηδενική ανοχή για το παράνομο εμπόριο ειδών άγριας ζωής με λόγια και πράξεις,  κάνε τη διαφορά.

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla