Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Μετεωρολογικός σταθμός

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ & ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ Φ.Δ./Λ.Μ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων στις 2 Φεβρουαρίου εγκαινιάσθηκε με επιτυχία το Παρατηρητήριο Πουλιών στην περιοχή της Κλείσοβας Μεσολογγίου. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων είναι αφιερωμένη στην θεματική «Οι υγρότοποι για το μέλλον-αειφόρος διαβίωση» τονίζοντας τις αξίες των υγροτόπων καθώς επίσης και την διαχρονικά στενή σχέση των ανθρώπων με τα υγροτοπικά οικοσυστήματα. 

Τα εγκαίνια του παρατηρητηρίου πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου κ. Φώτης Περγαντής μαζί με τον κ. Τρύφωνα Φωτόπουλο, Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που χρηματοδότησε τη συγκεκριμένη δράση, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου με τίτλο «BIG: Βελτίωση διακυβέρνησης, διαχείρισης και αειφορίας των αγροτικών και παράκτιων προστατευόμενων περιοχών και συμβολή στην υλοποίηση των NATURA 2000 προβλέψεων σε Ελλάδα και Ιταλία», το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013» και υλοποιείται σε περιοχές NATURA της Δυτικής Ελλάδας.

Την πρωτοβουλία συνεργασίας του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας χαιρέτισε η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Χριστίνα Σταρακά τονίζοντας την σημασία υλοποίησης τέτοιων συνεργασιών για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής προστασίας των ευαίσθητων οικοσυστημάτων όσο και την δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Άλλωστε η Αντιπεριφερειάρχης κα Σταρακά υπήρξε αρωγός στην συνεργασία της Αναπτυξιακής, της ΠΔΕ και του Φορέα Διαχείρισης, προκειμένου να υλοποιηθούν όλες οι δράσεις που προβλέπονταν για το συγκεκριμένο έργο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές του ΕΠΑΛ Μεσολογγίου με τους καθηγητές τους. Ο κ. Φωτόπουλος τόνισε την εμπιστοσύνη του στη νέα γενιά για την καλυτέρευση της προοπτικής του τόπου μας, ενώ ο κ. Περγαντής αναφέρθηκε στην σημασία των πουλιών για την ισορροπία των οικοσυστημάτων, την αναψυχή και την δημιουργία του πολιτισμού.

Ο κ. Φωτόπουλος, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου και την αγαστή συνεργασία που υπήρχε μεταξύ του Προέδρου κ. Φ. Περγαντή και των στελεχών του Φορέα Διαχείρισης και της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΠΔΕ. Επιπλέον δήλωσε ότι ο κύριος στόχος του έργου BIG επετεύχθη με την υλοποίηση παρεμβάσεων, όπως το παρατηρητήριο της Κλείσοβας, με τις οποίες καθίσταται δυνατή η βιώσιμη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 και η αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής.

Τέλος επισήμανε ότι η Αναπτυξιακή Εταιρεία, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, και ιδιαίτερα με την Αντιπεριφερειάρχη κα. Χριστίνα Σταρακά, αναγνωρίζοντας την σημασία της Λιμνοθάλασσας για την ανάπτυξη της περιοχής, επεξεργάζονται προτάσεις για την χρηματοδότηση δράσεων σε προστατευόμενες περιοχές, σε συνεργασία και με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, με στόχο την ανάδειξη των ιδιαίτερων αναγκών για την προστασία της χλωρίδας και πανίδας, καθώς και την ανάπτυξη του Οικοτουρισμού που αποτελεί και το τελικό ζητούμενο.

Στην δράση παρατήρησης πουλιών σε ανατολική και δυτική Κλείσοβα όσο και στην παρατήρηση της αποικίας των αργυροπελεκάνων με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή μέσω της κάμερας που έχει τοποθετήσει ο Φορέας Διαχείρισης, συμμετείχαν ο Συντονιστής του ΦΔ/ΛΜ κ. Γιάννης Σελιμάς, ο Υπεύθυνος του Τμήματος Επόπτευσης & Φύλαξης του Εθνικού Πάρκου κ. Κασβίκης, η Υπεύθυνη του Τμήματος Δημοσιότητας & Εκπαίδευσης κα Καρανίκα καθώς και ο Φύλακας του ΦΔ/ΛΜ κ. Παλαιός. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, δείχνοντας τον έντονο ενδιαφέρον τους για την αξιοποίηση τέτοιων περιβαλλοντικών υποδομών, η Υπεύθυνη του έργου της Αναπτυξιακής Εταιρεία ΠΔΕ, κα Βλάσση Ευγενία, οι εθελοντικές ομάδες Σαλτσινίστας και Ορνιθοπαρατηρητές, ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ρένος Χριστοδουλίδης, ο τέως Πρόεδρος του Κυνηγητικού Συλλόγου Μεσολογγίου κ. Γιώργος Καρπούζης, καθώς και οι ανάδοχοι του έργου κ.κ. Λάμπρος Αυδής και Κώστας Πετρόπουλος.

Πύλη Ανοικτών Δεδομένων

Δεδομένα Πολυπαραμετρικών

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla