Βάση δεδομένων για τη σπηλαιόβια πανίδα της Ελλάδας
Η βάση δεδομένων της σπηλαιόβιας πανίδας της Ελλάδας (https://database.inspee.gr/), δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Διατήρηση της σπηλαιόβιας πανίδας της Ελλάδας» που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα MAVA και το WWF Ελλάς με σκοπό να χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς και βασικό εργαλείο έρευνας, εκπαίδευσης και διαμόρφωσης πολιτικής για την προστασία των σπηλαιόβιων ειδών και των σπηλαιόβιων οικοσυστημάτων στην Ελλάδα.
Η βάση δεδομένων επικαιροποιείται διαρκώς. Μέχρι σήμερα περιέχει στοιχεία για 849 είδη και 465 σπήλαια από όλες της περιφέρειες της Ελλάδας. Περιέχει επίσης και 100 τάξα προσδιορισμένα σε επίπεδο γένους, τα οποία είναι ορατά μόνο στους καταλόγους ειδών κάθε σπηλαίου. Συνολικά, η βάση περιλαμβάνει 2.573 εγγραφές.
Για κάθε είδος, παρέχονται οι ακόλουθες πληροφορίες: επιστημονική ονομασία, χάρτης με τις τοποθεσίες καταγραφής, ταξινόμηση, κατανομή σε σπήλαια της Ελλάδας, κατάσταση διατήρησης, καθεστώς προστασίας, σύνδεσμοι με μεγάλες βάσεις δεδομένων (IUCN Red List, Fauna Europaea, GBIF και NCBI), και όλη η σχετική βιβλιογραφία. Τα συνώνυμα των ειδών παρέχονται μόνο κατ ‘ εξαίρεση, καθώς ο χρήστης μπορεί να τα δει στις συνδεδεμένες βάσεις δεδομένων.
Για κάθε σπήλαιο, παρέχονται οι ακόλουθες πληροφορίες: η ελληνική ονομασία του σπηλαίου με λατινικούς χαρακτήρες (ελληνικό-ISO 843 σύστημα μεταγραφής), χάρτης με την τοποθεσία, τα συνώνυμα του σπηλαίου όπως αναφέρονται στη βιβλιογραφία, ο πλησιέστερος οικισμός στο πλαίσιο του διοικητικού συστήματος που καθιερώθηκε το 1/1/2011 (ν. 3852/2010), σχόλια, το καθεστώς προστασίας, κατάλογος ειδών και οι βιβλιογραφικές πηγές.