Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Μετεωρολογικός σταθμός

Δράσεις Εορτασμού Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων 2017

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα υγροτόπων στις 2 Φεβρουαρίου. Η δράση πραγματοποιήθηκε με συνεργασία του Φορέα με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) και τον Δήμο Μεσολογγίου.
Την Τρίτη 31/01/2017 μέλη του Φορέα και του
MedINA επισκέφτηκαν το Γυμνάσιο Κατοχής και ενημέρωσαν την περιβαλλοντική ομάδα του γυμνασίου σχετικά με τη δράση του Φορέα έτσι ώστε οι μαθητές να γνωρίζουν πότε μπορούν να απευθυνθούν στον συγκεκριμένο Φορέα. Εξίσου σημαντική ήταν και η ενημέρωση των μαθητών που έγινε με συνεργατικό και μαθητοκεντρικό τρόπο σχετικά με τους υγροτόπους. Οι μαθητές κατανόησαν θεωρητικά την έννοια του υγροτόπου, τη χλωρίδα και τη πανίδα που εμπεριέχει καθώς και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει.

Στην δεύτερη φάση της δράσης, την παγκόσμια ημέρα προστασίας των υγροτόπων 2 Φεβρουαρίου, οι μαθητές μετακινήθηκαν με το λεωφορείο του Δήμου Μεσολογγίου και επισκέφτηκαν τον υγρότοπο του Λούρου όπου και συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες προκειμένω να κατανοήσουν πλήρως το θεωρητικό κομμάτι της ενημέρωσης που προηγήθηκε στο σχολείο τους. Έπειτα επισκέφτηκαν μια τοπική επιχείρηση αλιείας για να δουν τον τρόπο ψαρέματος σε ένα διβάρι. Έπειτα, παρακολούθησαν με τηλεσκόπιο του Φορέα τα πουλιά που ευδοκιμούν στην περιοχή και είχαν την τύχη να δουν φοινικόπτερα.


Στην Τρίτη φάση της δράσης που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και την καθοδήγηση του Φορέα και του MedINA οι μαθητές συμμετείχαν σε ένα διαδραστικό παιχνίδι ρόλων βασισμένο στο εκπαιδευτικό υλικό της Μεσογειακής Οργάνωσης για τους Υγροτόπους MedWet. Οι μαθητές ανέλαβαν συγκεκριμένους ρόλους που έχουν να κάνουν με έναν υγρότοπο όπως κάτοικοι, αγρότες, κτηνοτρόφοι, ψαράδες, επενδυτές, ειδικοί επιστήμονες, ΜΚΟ. Οι μαθητές με περίσσιο ενθουσιασμό τοποθετήθηκαν πάνω στα συμφέροντα της κάθε ομάδας και προσπάθησαν να βρουν κοινές λύσεις. Βίωσαν έτσι, πως αρκετές φορές το προσωπικό συμφέρον και ο εγωισμός παραγκωνίζουν το κοινό καλό και πόσο δύσκολο είναι να παρθούν συλλογικές αποφάσεις.Σε γενικές γραμμές, οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου Κατοχής δηλώνουν κερδισμένοι καθώς αποκόμισαν γνώσεις, αγάπησαν τον τόπο τους λίγο περισσότερο και ένιωσαν την ευθύνη που έχουν να διατηρήσουν αυτό το μοναδικό οικοσύστημα. Η δράση αυτή είναι ένα απόλυτο παράδειγμα συνεργασίας και λειτουργικότητας με πολύ θετικά παιδαγωγικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα.

Πύλη Ανοικτών Δεδομένων

Δεδομένα Πολυπαραμετρικών

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla