Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Μετεωρολογικός σταθμός

Γεννητούρια χελωνών Caretta σε Λούρο και Κοκκάλα. 193 χελωνάκια Caretta caretta από δυο φωλιές του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού

Ξεκίνησαν οι εκσκαφές των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta από τον Φορέα Διαχείρισης Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων στις αμμώδεις παραλίες χωρικής επικράτειας του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού.

Η εκσκαφή χελωνοφωλίας είναι η διαδικασία που πραγματοποιείται όταν τα χελωνάκια έχουν ήδη εκκολαφθεί και έχουν αναδυθεί από την φωλιά τους με μοναδικό προορισμό τη θάλασσα. Το άνοιγμα της φωλιάς πραγματοποιείται για να καταγραφεί το ποσοστό επιτυχίας εκκόλαψης των αυγών. Δηλαδή τον αριθμό από τα χελωνάκια που κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα και να ξεκινήσουν το μεγάλο τους ταξίδι αλλά και το ποσοστό από τα αυγά που δεν εκκολάφθηκαν για κάποιο λόγο. Πολλές φορές όμως μπορεί να υπάρχουν χελωνάκια αργοπορημένα εντός της φωλιάς (αυγοθάλαμος) όπως και διαπιστώθηκε τα οποία απεγκλωβίζονται προσεκτικά κάτι που ενθουσιάζει ιδιαίτερα τους ερευνητές και γι’ αυτό μοιραζόμαστε μαζί σας το φωτογραφικό υλικό.

9.9.2020c

Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η εκσκαφή σε φωλιά που εντοπίστηκε, σημάνθηκε, προστατεύτηκε και χαρτογραφήθηκε στην παραλία του Λούρου. Η φωλιά καταγράφηκε στα 23 μέτρα από την θάλασσα. Εντός του αυγοθαλάμου εντοπίστηκε να είχε εναποθέσει η χελώνα 105 αυγά. Από την συγκεκριμένη φωλιά του Λούρου 90 χελωνάκια εκκολάφτηκαν.
Επίσης σε φωλιά στην αμμώδη παραλία της Κοκκάλας (πλησίον ΙΧΘΥΚΑ) η φωλιά είχε 109 αυγά από την οποία εκκολάφτηκαν επιτυχώς τα 103. 193 χελωνάκια ξεκίνησαν το δύσκολο τους ταξίδι προς την θάλασσα και η καταγραφή συνεχίζεται.

9.9.2020b

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων θα ήθελε να απευθύνει ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες-λουόμενους των περιοχών να μην κινούνται με τα οχήματά τους επάνω στις αμμώδεις παραλίες καθώς υπάρχει κίνδυνος καταστροφής των φωλιών όπως και αλλοίωσης της μορφολογίας τους με αποτέλεσμα την χαμηλή αναπαραγωγική επιτυχία και τον αποπροσανατολισμό των μικρών χελωνών. Σημαντικό επίσης είναι να μην τοποθετούνται εμπόδια κατά την διαδρομή των χελωνών από την φωλιά τους μέχρι την θάλασσα ( πχ ομπρέλες, ξαπλώστρες κτλ) Μαζί με τους πολίτες να αφήσουμε την φύση να ανασάνει και τις χελώνες Caretta caretta να ζήσουν στο Εθνικό μας Πάρκο.

9.92020a

Στην διαδικασία εκσκαφής των φωλιών συμμετείχαν ο Περιβαλλοντολόγος-επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος κ. Διονύσης Μαμάσης, ο κ. Ηλίας Τζώρας ερευνητής πεδίου και η κα. Ιωάννα Καραγεώργου περιβαλλοντολόγος-εθελόντρια του Φορέα Διαχείρισης. Τηλεοπτικό συνεργείο παραγωγής ντοκιμαντέρ στα πλαίσια έργου του Φορέα Διαχείρισης απαθανάτισε την διαδικασία.

Περισσότερες πληροφορίες:
Διονύσης Μαμάσης, Περιβαλλοντολόγος M.Sc., Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγράμματος Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων, κιν: 6947938358, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πύλη Ανοικτών Δεδομένων

Δεδομένα Πολυπαραμετρικών

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla