Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Μετεωρολογικός σταθμός

Τα πρώτα χελωνάκια Caretta caretta του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού

 Την εμφάνιση τους έκαναν τα πρώτα χελωνάκια του φετινού καλοκαιριού  στις αμμώδεις παραλίες του        Λούρου και της λιμνοθάλασσας Κοκκάλας του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Πρωινές ώρες και στο πλαίσιο παρακολούθησης για την θαλάσσια χελώνα Caretta caretta ο περιβαλλοντολόγος Διονύσης Μαμάσης και ο ερευνητής πεδίου Ηλίας Τζώρας συνεργάτες του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Όρεων εντόπισαν χνάρια-ίχνη νεοσσών στην ακτή. Τα χελωνάκια εκκολάφθηκαν και έφτασαν ασφαλή με μοναδικό προορισμό τη θάλασσα.

2carr

 Οι νεοσσοί δεν εγκαταλείπουν αμέσως την φωλιά τους αλλά παραμένουν εντός του αυγοθαλάμου μέχρι να συμπληρώσουν ορισμένες οργανικές τελειοποιήσεις. Μετά από 3-4 ημέρες και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή και με την πτώση της θερμοκρασίας της άμμου τη νύχτα ξεκινάει η αναρρίχηση τους προς την επιφάνεια και η φωλιά εκκενώνεται ομαδικά. Κατευθύνονται γρήγορα για τη θάλασσα. Καθοδηγούνται από τον φωτεινό ορίζοντα που αντανακλάται στην επιφάνεια του νερού. Η απόσταση για εμάς τους ανθρώπους μόνο λίγα βήματα, όμως για τους νεοσσούς “χιλιόμετρα” επίπονης προσπάθειας χωρίς περιθώρια λάθους για την επιβίωση τους. Το χελωνάκι καταγράφει  τα χαρακτηριστικά της παραλίας, έτσι ώστε μετά από χρόνια να μπορέσει πάλι να επιστρέψει στην ίδια παραλία για να γεννήσει και αυτό. Φτάνοντας στο νερό κολυμπούν με επιμονή προς τα ανοιχτά και το μεγάλο θαλάσσιο ταξίδι τους μόλις ξεκινά!

1carr

 Ο Φορέας Διαχείρισης στο πλαίσιο της προστασίας και της διαχείρισης των ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων ενημερώνει τους πολίτες ότι δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων (τζιπ, αγροτικά 4x4) κατά μήκος των παραλιών και αμμολόφων του Εθνικού Πάρκου (Νόμος 3937/2011 «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις») και απευθύνει έκκληση προς όλους τους ενεργούς πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής να συνδράμουν για την προστασία. Η φυσική ποιότητα της άμμου είναι εξαιρετικά σημαντική ώστε να μην επηρεάζονται οι πληθυσμοί της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta και άλλων ειδών της προστατευόμενης περιοχής όπως των παρυδάτιων πουλιών, θαλασσοσφυριχτών (Charadrius alexandrinus), της παράκτιας χλωρίδας όπως τα κρινάκια της άμμου (Pancratium maritimum) κ.α.

Το ταξίδι της θαλάσσιας χελώνας από τις παραλίες του Εθνικού Πάρκου μόλις ξεκίνησε!

Περισσότερες πληροφορίες: Διονύσης Μαμάσης, Περιβαλλοντολόγος M.Sc.,Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγράμματος Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων, κιν: 6947938358, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πύλη Ανοικτών Δεδομένων

Δεδομένα Πολυπαραμετρικών

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla