Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος Ξεκίνησε η καταγραφή της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta
Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος η σημερινή (5/06/2020) και ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων ανακοινώνει την έναρξη του προγράμματος παρακολούθησης και καταγραφής ωοτοκίας 2020 της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta στις αμμώδεις παραλίες του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου-Αιτωλικού.
Η θαλάσσια χελώνα είναι προστατευόμενο είδος της ερπετοπανίδας. Βασικός στόχος του Φορέα Διαχείρισης είναι να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια παρακολούθησης, καταγραφής, προστασίας του όμορφου αυτού ερπετού σημειώνοντας ότι τα παράκτια οικοσυστήματα και οι αμμώδεις παραλίες του Εθνικού Πάρκου αποτελούν έναν σημαντικό βιότοπο για την αναπαραγωγή του είδους καθώς χρησιμοποιεί την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ως τροφικό πεδίο αλλά και χώρο αναπαραγωγής.
Το ερευνητικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες σύμφωνα με την επιστημονική μεθοδολογία που υιοθετείται σε προγράμματα καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας των φωλιών. Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο περιβαλλοντολόγος Μαμάσης Διονύσης.Παράλληλα ο Φορέας Διαχείρισης ενημερώνει τους πολίτες ότι δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων (τζιπ, αγροτικά 4x4) κατά μήκος των παραλιών και αμμολόφων του Εθνικού Πάρκου (Νόμος 3937/2011 «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις») και απευθύνει έκκληση προς όλους τους ενεργούς πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής να συνδράμουν για την προστασία των ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων. Η φυσική ποιότητα της άμμου είναι εξαιρετικά σημαντική ώστε να μην επηρεάζονται οι πληθυσμοί και η κατανομή της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta αλλά και άλλων ειδών της προστατευόμενης περιοχής (κρινάκι της άμμου, θαλασσοσφυριχτέςκτλ).
Επίσης σε περίπτωση εντοπισμού ίχνη-χνάρια και εύρεσης φωλιάς, τραυματισμένης ακόμη και νεκρής θαλάσσιας χελώνας να επικοινωνήσουν άμεσα με τον Φορέα Διαχείρισης στα τηλέφωνα 2632055094 – 6947938358.
Φωρτογραφίες: Μαμάσης Διονύσης