Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Μετεωρολογικός σταθμός

Ο Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο. για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2019

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019, όπως κάθε χρόνο εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Πρόκειται για την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ η οποία επικεντρώνεται σε περιβαλλοντικές ανησυχίες που κυμαίνονται από τη ρύπανση μέχρι την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων έως την προστασία της άγριας ζωής. Το θέμα της φετινής χρονιάς 2019 είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ο Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων διοργανώνει μια σειρά δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Την Παρασκευή 07/06/209 Στελέχη του Φορέα πρόκειται να επισκεφτούν το Δημοτικό Σχολείο Σταμνάς ενώ την Κυριακή 09/06/2019 θα υποδεχτούν στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο. τα μέλη του 1ου Συστήματος Προσκόπων Αγρινίου, με σκοπό την ενημέρωση των μελλοντικών πολιτών για το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον του Εθνικού Πάρκου καθώς και για την έγκαιρη ευαισθητοποίηση τους για το μείζον πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Το Σάββατο 08/06/2019 στις 11:00π.μ.-14:00μ.μ., ο Φορέας Διαχείρισης Λ/Θ Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου και τον Φορέα Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού, θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση - ενημέρωση στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου (στη διασταύρωση με Ερμού) προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τους πολίτες της Πάτρας για τα τρία Εθνικά Πάρκα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Επίσης, το προηγούμενο διάστημα η υπεύθυνη του Δημοσιότητας και Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης/Εκπαίδευσης του Φορέα Διαχείρισης κα Καρανίκα Μ. παρουσίασε μέσα από μια  σειρά ζωντανών συνεντεύξεων το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού στην εκπομπή «Άνθρωπος και Περιβάλλον» του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος (89,5Fm). Σε κάθε συνέντευξη έγινε ξεχωριστή αναφορά στα εξής: «Γεωγραφία, Γεωλογία και Κλίμα», «Χλωρίδα και Πανίδα», «Περιβάλλον και Πολιτισμός» του Εθνικού Πάρκου. Η παρουσίαση του Εθνικού Πάρκου στην εκπομπή του κ. Γιαννακόπουλου θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 05/06/2019 στις 17:00μ.μ., με την συνέντευξη του συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης κ. Σελιμά Ι. με θέμα «Το Έργο του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων».

           

Στα πλαίσια της προστασίας της άγριας ζωής, έγινε μεταφορά, με την συνεργασία της ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής), 3 όρνιων (gyps fulvus) από την Αίγινα στο Μεσολόγγι και τοποθέτηση τους στον κλωβό εγκλιματισμού που κατασκεύασε ο Φ..Δ./Λ.Μ..-ΑΟ. Την τροφοληψία των πτηνών έχει αναλάβει ο Φορέας με στόχο την ενδυνάμωση αυτών πριν γίνει η απελευθέρωση τους.
Τέλος, την Τετάρτη 05/06/2019 ο Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο. θα υλοποιήσει την ετήσια δράση δακτυλίωσης νεαρών πελαργών (ciconia ciconia). Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την κ. Εύα Στετς (συντονίστρια των ελληνικών δακτυλιώσεων των πελαργών του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης), την συμβολή ομάδας εθελοντών και με την συνδρομή του ΔΕΔΔΗΕ Μεσολογγίου ως προς τη παροχή τεχνικού προσωπικού και σχετικού καλαθοφόρου. Οι δακτυλιώσεις γίνονται στα πλαίσια παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας σε φωλιές των προστατευόμενων περιοχών (Νεοχώρι, Μαγούλα, Πεντάλοφο, Λεσίνι). του Εθνικού Πάρκου. Η δράση αυτή είναι αρκετά σημαντική καθώς με την εν λόγω δακτυλίωση επιτυγχάνεται αφενός το μαρκάρισμα των ειδών ορνιθοπανίδας και αφετέρου είναι εφικτή η συλλογή πολύτιμης πληροφορίας σε περίπτωση επανεύρεσής τους σε μελλοντικό χρόνο.

Ελπίζουμε ότι, τόσο με τις φετινές δράσεις μας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος όσο και με τις Δράσεις Ενημέρωσης - Πληροφόρησης -Εκπαίδευσης που διοργανώνει ο Φορέας κάθε έτος, βοηθούμε στο να μεταδοθεί, με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο, το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Πύλη Ανοικτών Δεδομένων

Δεδομένα Πολυπαραμετρικών

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla