Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Μετεωρολογικός σταθμός

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Ακαρνανικών Ορέων γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημερά Natura 2000

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura που εορτάζεται στις 21 Μαΐου, υποδέχθηκε με χαρά και ξενάγησε τους φοιτητές του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών σε διάφορες περιοχές Natura 2000 του Εθνικού Πάρκου. Το Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 είναι ένα δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης που εκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη µακροπρόθεσμη διατήρησή των πιο πολύτιμων και των πλέον απειλούμενων ειδών και ενδιαιτημάτων της σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος του δεύτερου έτους του προγράμματος σπουδών τους, Βιολογία φυτών ΙΙ, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα. Πανίτσα Μαρία, και με συνοδεία του κ. Δημητρέλου Γεώργιου (Ε.ΔΙ.Π. του τμήματος Βιολογίας), ενώ στην εκδρομή συμμετείχαν γύρω στους 90 φοιτητές. Τα στελέχη του Φ.Δ./Λ.Μ-Α.Ο. καλωσόρισαν τους φοιτητές του Τμήματος Βιολογίας στο Φαράγγι της Κλεισούρας(αποτελεί περιοχή φύσης του Εθνικού Πάρκου, Ζώνη Ειδικής Προστασίας καθώς και Ειδική Ζώνη Διατήρησης για το δίκτυο Natura) όπου τους έγινε μία πρώτη παρουσίαση του έργου και των δράσεων του Φορέα καθώς και της διαδικασίας εκπόνησης Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις περιοχές του δικτύου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από τον Συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης κ. Γιάννη Σελιμά. Στη συνέχεια έγινε αναφορά από την κ. Πανίτσα στους χαρακτηριστικούς τύπους οικοτόπων που συναντάμε εκεί καθώς και στα διάφορα είδη χασμοφυτικής βλάστησης, μεταξύ άλλων, και στο ενδημικό είδος Centaurea niederi.

Η ξενάγηση συνεχίστηκε με τη συνοδεία των στελεχών του φορέα στην παραλία του Λούρου, όπου οι φοιτητές αναγνωρίσαν τους χαρακτηριστικούς τύπους οικοτόπων και τα φυτικά είδη της περιοχής, ανάμεσα σε αυτά, παρατηρήθηκαν και οι υψηλής σημασίας τύποι οικοτόπων: «Θίνες παραλιών με άρκευθους» και «Υποτυπώδεις κινούμενες θίνες». Τελευταίο προορισμό αποτέλεσε το Δάσος του Φράξου, στην περιοχή του Λεσινίου, ένα ανακηρυγμένο Μνημείο της Φύσης, όπου ανήκει στον τύπο οικοτόπων «Μικτά δάση δρυός, φτελιάς και φράξου», με επικρατέστερα σε αυτόν τα είδη Fraxinus angustifolius και Ulmus minor, καθώς και δόθηκε έμφαση στους κινδύνους και στις απειλές του δάσους.

Ο Φ.Δ./Λ.Μ-Α.Ο. θα ήθελε, εν κατακλείδι, να ευχαριστήσει ιδιαίτερα το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για την όμορφη και εποικοδομητική συνεργασία, για τη διαδραστική ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με περιβαλλοντικά και οικολογικά ζητήματα, αλλά και για τον διαμοιρασμό της επιστημονικής γνώσης και πληροφορίας που υπήρξε κατά τη διάρκεια της ξενάγησης. Η προστασία των περιοχών του δικτύου Natura 2000 είναι ευθύνη όλων μας, πολιτών και θεσμών, για να παραδώσουμε ένα ισορροπημένο φυσικό περιβάλλον στις επόμενες γενεές.

Πύλη Ανοικτών Δεδομένων

Δεδομένα Πολυπαραμετρικών

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla