Δίκτυα συνεργασίας ωφελούν τους γύπες των Βαλκανίων

Έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια από τον Δεκέμβρη του 2018 όταν 49 ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι από δεκάδες υπηρεσίες, οργανισμούς και περιβαλλοντικές οργανώσεις ξεκινώντας από την Κροατία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία την Ισπανία  την Τουρκία και την Κύπρο, συναντήθηκαν στο Μεσολόγγι και ένωσαν τις δυνάμεις τους για την προστασία των γυπών. Ανταλλάσσοντας γνώσεις, εμπειρίες, τεχνικές πεδίου, πρακτικές και πολιτικές που εφαρμόζουν στις χώρες τους για την διάσωση των σπάνιων αυτών ειδών, έγινε έτσι η πρώτη προσπάθεια για συντονισμό των δράσεων, δεδομένου ότι οι γύπες δεν γνωρίζουν σύνορα!
Η αποτύπωση της προσπάθειας αυτής είναι πλέον διαθέσιμη στο κοινό με την έκδοση του ψηφιακού βιβλίου με τα πλήρη πρακτικά της Διεθνούς Συνάντησης Εργασίας με τίτλο: «Το Μέλλον των Γυπών στα Βαλκάνια: Αντιμετωπίζοντας Απειλές και Χτίζοντας Δίκτυα Συνεργασίας» (κατεβάστε το από εδώ). Μέσω του βιβλίου και ακολουθώντας  τους υπερ-συνδέσμους από τον τίτλο κάθε παρουσίασης, οι αναγνώστες έχουν επιπλέον πρόσβαση σε όλες τις παρουσιάσεις όπου περιγράφονται αναλυτικά οι δράσεις που γίνονται σε κάθε χώρα, καθώς και τα αποτελέσματα των ομάδων εργασίας. Οι τελευταίες πρότειναν προτεραιότητες για την υλοποίηση μέτρων και τη θεσμοθέτηση σε κάθε χώρα, όπως έγινε ήδη στην Ελλάδα, Εθνικών Σχεδίων Δράσης για τα πτωματοφάγα είδη. Ακόμη τα πρακτικά περιλαμβάνουν δημοσιεύματα, φωτογραφική τεκμηρίωση από τις εργασίες των θεματικών ομάδων αλλά και από τις επισκέψεις και τις δράσεις στο πεδίο, καθώς και σύντομα βιογραφικά των συγγραφέων.
Έκτοτε η αρχική νότα αισιοδοξίας επιβεβαιώνεται πλέον με την υλοποίηση των πρώτων προσπαθειών συντονισμού αλλά και τη μικρή τοπική αύξηση του πληθυσμού των όρνιων σε διάφορες χώρες, την ανακάλυψη νέων αποικιών και τον εντοπισμό των κρισιμότερων περιοχών ενδημίας για προστασία. Φάνηκαν έτσι οι προτεραιότητες για δράση στις αχανείς ορεινές εκτάσεις της βαλκανικής ενδοχώρας, αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν ήδη σε κοινές επιστημονικές εργασίες (βλέπε εδώ και εδώ). Επιπλέον υλοποιούνται τώρα κοινά προγράμματα διατήρησης, όπως προγράμματα Life, οργανώνονται ταυτόχρονες καταμετρήσεις, λειτουργούν διαδικτυακές πλατφόρμες παρακολούθησης μαρκαρισμένων πουλιών, αλλά και συντονίζονται διακρατικές δράσεις για τον ταχύτατο εντοπισμό μεμονωμένων περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, με τη συνδυαστική χρήση εκπαιδευμένων σκύλων ανίχνευσης που πρόκειται να προμηθευτεί ο ΟΦΥΠΕΚΑ και θα παραδοθούν στις Μονάδες Διαχείρισης που έχουν στην περιοχή ευθύνης τους εκτάσεις όπου το φαινόμενο εμφανίζεται με ιδιαίτερα έντονo, με υψηλή συχνότητα περιστατικών τα τελευταία έτη. Στόχος είναι και εδώ ο συντονισμός και η άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών κάθε χώρας και η πάταξη της χρόνιας αυτής μάστιγας που έφτασε όλα τα είδη στο χείλος της εξαφάνισης (βλέπε και εδώ).
Ο Φορέας Διαχείρισης Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων που φιλοξενεί στο χώρο αρμοδιότητάς του τις μεγαλύτερες αναπαραγωγικές αποικίες των όρνιων στην ηπειρωτική Ελλάδα, έχοντας πλέον στο πλευρό του τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, την πρακτική εμπειρία και ένα ενεργό δίκτυο συνεργασιών, αναπτερώνει τώρα την ελπίδα στα μάτια των πολιτών, φορέων και οργανισμών της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την αποκατάσταση του πληθυσμού των γυπών όλων των Βαλκανίων.

Τα πρακτικά είναι αφιερωμένα στην μνήμη του εκλιπόντα Δασάρχη Μεσολογγίου Γ. Φούντα που συνέβαλε θεμελιωδώς στην υλοποίηση των αρχικών πειραματικών δράσεων