Εκσκαφές φωλιών χελώνας Caretta caretta από τον Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο – Τα πρώτα χελωνάκια

Είναι γνωστό πλέον, ότι στην παραλία του Λούρου, διαπιστώθηκε φέτος από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων η παρουσία χελώνας Caretta caretta, μέσω της ανεύρεσης ιχνών και φωλιών της. Το προσωπικό του Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο. με καθημερινές περιπολίες, κατέγραφε τυχόν ίχνη και φωλιές από χελώνες, σηματοδοτούσε τις φωλιές τους και παρακολουθούσε τακτικά την κατάσταση διατήρησής τους, ενώ φρόντιζε για την προστασία τους.
Τα πρώτα χελωνάκια έκαναν την εμφάνιση τους από τις φωλιές των αμμωδών παραλιών του Εθνικού Πάρκου λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου Αιτωλικού περί τα μέσα Αυγούστου, και πάντα πρωινές ώρες, εγκαταλείποντας τη φωλιά τους με μοναδικό προορισμό τη θάλασσα. Πυξίδα για τα χελωνάκια αποτελεί ο φωτεινός ορίζοντας που αντανακλάται στην επιφάνεια της θάλασσας. Είναι γεγονός πως τα μικρά αυτά χελωνάκια αποτυπώνουν τα χαρακτηριστικά της παραλίας από όπου προέρχονται έτσι ώστε, όταν φτάσουν σε αναπαραγωγική ηλικία να επιστρέψουν και να γεννήσουν στην ίδια ακριβώς παραλία.
Από τα πρώτα λεπτά της ζωής τους στην επιφάνεια της άμμου μέχρι και να καταφέρουν να φτάσουν στην θάλασσα, τα χελωνάκια αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους όπως το ότι γίνονται εύκολα λεία θηρευτών όπως αλεπούδες, κουνάβια, πτηνά κτλ.

Στα πλαίσια πρωινής παρακολούθησης και καταγραφής (monitoring) στις παραλίες του Λούρου και του Παλαιοποτάμου, το προσωπικό του Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.0, με τη συμβολή του Διονύση Μαμάση, περιβαλλοντολόγο ειδικό σε θέματα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών πραγματοποίησαν εκσκαφές φωλιών καταγράφοντας το ποσοστό επιτυχίας εκκόλαψης των αυγών. Η διαδικασία υλοποιείται μετά από 10 ημέρες από το τελευταίο χελωνάκι που έχει εγκαταλείψει την φωλιά του.
Ακολουθήθηκε συγκεκριμένη μεθοδολογία για την εκσκαφή των φωλιών και καταγράφηκε το ποσοστό της αναπαραγωγικής επιτυχίας, δηλαδή, το πόσα χελωνάκια κατάφεραν να φτάσουν στην θάλασσα και να ξεκινήσουν το μεγάλο τους ταξίδι αλλά και το πόσα δεν εκκολάφθηκαν και για ποιους λόγους. Είναι πιθανό να υπάρχουν χελωνάκια αργοπορημένα εντός της φωλιάς (αυγοθάλαμος) τα οποία και απεγκλωβίζονται προσεκτικά και οδεύουν προς τη θάλασσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη φωλιά που υπήρχε στον Παλαιοπόταμο, από τα 116 αυγά που υπήρχαν μέσα, τα 54 μόνο χελωνάκια κατάφεραν να βγουν από αυτή και να τραβήξουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα και άρα πρόκειται για μία αναπαραγωγική επιτυχία της τάξης του 48%, ενώ στη φωλιά της παραλίας του Λούρου επιβίωσαν 32 χελωνάκια από τα 64 αυγά.
Είναι αρκετά ελπιδοφόρο το γεγονός πως η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta πραγματοποιείται και στις παραλίες του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, παρά το γεγονός ότι το είδος αυτό δέχεται καθημερινές απειλές από ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Πράγματι, για το έτος 2019, εντοπίσθηκαν αρκετές νεκρές χελώνες στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου και αυτό αποτελεί ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός που πρέπει να αφυπνίσει όλους μας. Ευχόμαστε τα μικρά μας χελωνάκια να έχουν ένα καλό ταξίδι!