Let ‘s do it Greece 2019 - ΚΕΠΕΤΡΙ

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων συμμετείχε και φέτος στην Πανελλαδική Εκστρατεία "Let's do it Greece", με την δράση «Εθελοντικός καθαρισμός του προαύλιου χώρου του ΚΕΠΕΤΡΙ και Περιβαλλοντική Ενημέρωση για την λίμνη Τριχωνίδα».

Την Παρασκευή 05/09/2019  μαθητές του  γυμνάσιου Παναιτωλίου μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας (ΚΕΠΕΤΡΙ) στα Αμπάρια Παναιτωλίου. Αρχικά, το στέλεχος του Φορέα κ. Καρανίκα Μαλβίνα  ανέφερε στους μαθητές την σημασία ύπαρξης Κέντρων Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης σε προστατευόμενες περιοχές και την ανάγκη μετάδοσης της πληροφορίας όχι μόνο με οπτικοακουστικό τρόπο αλλά και μέσω βιωματικών δράσεων.  Η κα Τραμπάζαλη Τζίνα αναφέρθηκε στις συνθήκες δημιουργίας του Κέντρου και στο επιστημονικό και εκπαιδευτικό του έργο κατά το παρελθόν ενώ η κα Λειβαδίτη Θεώνη ενημέρωσε τους μαθητές για τη λίμνη Τριχωνίδα και την περιβαλλοντική αξία της. Ακολούθησε περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου και η δράση έκλεισε με τον εθελοντικό καθαρισμό του προαύλιου χώρου του Κέντρου Περιβάλλοντος της λίμνης Τριχωνίδας.


Με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ο Συντονιστής του ΦΔ/ΛΜ-ΑΟ κ. Σελιμάς Γιάννης  δήλωσε: «Ο Φορέας Διαχείρισης στο πλαίσιο της παρούσας προγραμματικής περιόδου αναμένοντας την έγκριση του τεχνικού δελτίου πράξης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα στην λίμνη Τριχωνίδα  παρακολούθηση του μυοκάστορα, μελέτη κατανομής και πυκνότητας της παρουσίας βίδρας καθώς και τοποθέτηση τεχνητών φωλιών, παρακολούθηση του νανογωβιού της λίμνης Τριχωνίδας, προστασία και διατήρηση ασβεστούχων βάλτων στο Τριχώνιο, βελτίωση αναπαραγωγής και παρακολούθηση λευκών πελαργών. Επίσης στο πλαίσιο πρόσκλησης από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας που θα αφορά τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών έχει στον σχεδιασμό του να εντάξει έργα που αφορούν την σήμανση των περιοχών Natura 2000, την παραγωγή εντύπων ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης καθώς και την αναμόρφωση του κτιρίου του ΚΕΠΕΤΡΙ με την δημιουργία χώρου περιβαλλοντικής ερμηνείας ως παράρτημα του Φορέα Διαχείρισης μετά από εκπόνηση μουσειολογικής μελέτης καθώς και εφαρμογής της»

Θα θέλαμε ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε τις κ.κ Τραμπάζαλη Τ. και Λειβαδίτη Θ. που βοήθησαν εθελοντικά στην διοργάνωση και διεξαγωγή της όλης δράσης.
Ευελπιστούμε ότι η συγκεκριμένη δράση συνέβαλε ουσιαστικά στην  η ευαισθητοποίηση των μελλοντικών πολίτων στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, όχι μόνο της περιοχής τους άλλα και ευρύτερα, καθώς και στην διάδοση του εθελοντισμού.