Ευρωπαϊκή γιορτή των πουλιών 2015 - Δράσεις

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, συμμετέχοντας στη διοργάνωση της «Ευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών 2015», υλοποίησε Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα «Τα μεταναστευτικά πουλιά: Η περίπτωση των Αργυροπελεκάνων στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου».
Η Ημερίδα, η οποία συνδιοργανώθηκε μαζί με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αιτωλοακαρνανίας για τους μαθητές του 1ου Γυμνάσιου Μεσολογγίου, έλαβε μέρος την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι.Π. Μεσολογγίου. Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των μαθητών επαναλήφθηκε και την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.
Την έναρξη της Ενημερωτικής Ημερίδα άνοιξε ο κ. Περγαντής Φώτης, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου ενώ χαιρέτησε και ο κ. Παπαθανασίου Σπύρος, Δ/ντης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.
Οι μαθητές του 1ου γυμνάσιου Μεσολογγίου παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις ομιλίες των εισηγητών που ακολούθησαν.
Αρχικά ο κ. Περγαντής Φώτης, Βιολόγος - Msc., παρουσίασε στους μαθητές τον θαυμαστό κόσμο των πουλιών, τόσο της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου αλλά και γενικότερα, με την ομιλία του "Η σπουδαιότητα των πουλιών και ο ρόλος τους στη φύση".
Η κα Καρανίκα Μαλβίνα, Γεωλόγος – M.Sc, Υπεύθυνη του Τμήματος Πληροφόρησης, Δημοσιότητας & Εκπαίδευσης του Φορέα Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, παρουσίασε τους κινδύνους που απαντούν τα μεταναστευτικά πουλιά κατά το ταξίδι τους προς το νότο. Επισήμανε επίσης  την σημασία διατήρησης και προστασίας των περιοχών όπου ξεκουράζονται και αναζητούν τροφή κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους  ή και ξεχειμωνιάζουν.

Ο κ. Κασβίκης Γιάννης, Περιβαλλοντολόγος – M.Sc Περιβαλλοντικές Επιστήμες, Υπεύθυνος Τμήματος Επόπτευσης – Φύλαξης και Εφαρμογών Διαχείρισης του Φορέα Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, παρουσίασε το Πρόγραμμα παρακολούθησης που έγινε στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου για τους Πελεκάνους. Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του προγράμματος, τις δυσκολίες που υπήρξαν κατά την εκτέλεση του, τις προτάσεις βελτιστοποίησης, καθώς επίσης και σε ιδιαίτερα περιστατικά και λοιπές δράσεις.
Ο κ. Καρπούζης Γιώργος, Πρόεδρος του Κυνηγητικού Συλλόγου Μεσολογγίου, ο οποίος ήταν Ανάδοχος του Έργου: «Οριοσήμανση, Παρακολούθηση και Φύλαξη αποικιών αργυροπελεκάνων», μίλησε για τις εργασίες που επιτέλεσαν, θεωρώντας αυτές όχι μόνο ως  εργασίες που έπρεπε να φέρουν εις πέρα στα πλαίσια ενός έργου, μα ως χρέος τους για την διατήρηση ενός πουλιού που είναι από τα σημαντικότερα πουλιά στον πλανήτη και το οποίο βρίσκεται υπό την απειλή της εξαφάνισης.
Επικουρικά, πραγματοποιήθηκε με τους μαθητές της Τρίτης τάξης ορνιθοπαρατήρηση στης περιοχή της Πλώσταινας, κατά την οποία οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους εξοικειώθηκαν με την παρατήρηση πτηνών. Χρησιμοποιώντας κιάλια και τηλεσκόπια και υπό της οδηγίες στελεχών του Φορέα παρατήρησαν μερικά από τα είδη πουλιών που απαντώνται στην λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου αυτή την εποχή (φοινικόπτερα, αργυροτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, γλάρους και κορμοράνους). Δύο επιμελείς και ενθουσιώδεις μαθητές απαντώντας σωστά σε ερωτήσεις που τέθηκαν κέρδισαν ο καθένας από έναν «Οδηγό Αναγνώρισης: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης» της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Ο γενικός σκοπός της φετινής Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών πιστεύουμε ότι μεταδόθηκε επιτυχώς στους μελλοντικούς πολίτες του τόπου. Έχοντας ευαισθητοποιηθεί για την περίπτωση του Αργυροπελεκάνου στο Εθνικό Πάρκο, κατανόησαν το πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση, φωλιάζουν και αναπαράγονται όχι μόνο οι Αργυροπελεκάνοι, αλλά όλα τα μεταναστευτικά πουλιά κατά τις μεταναστευτικές τους διαδρομές.