Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Ειδική γραμματεία υδάτων

Μετεωρολογικός σταθμός

Χάρτης Natura 2000

Δελτίο Τύπου - Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις - Ιαν 2015

Πέντε ομάδες εθελοντών, με επικεφαλείς από τους πλέον έμπειρους έλληνες ορνιθολόγους, (συνολικά 19 άτομα) έλαβαν μέρος στις φετινές μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδροβίων και παρυδάτιων πουλιών στην υγροτοπική περιοχή του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Μέσα σε ένα πρωινό καταγράφηκαν όλα τα είδη και οι πληθυσμοί τους απ’ άκρη σ’ άκρη στο σύμπλεγμα των υγροτόπων της περιοχής μας από τις εκβολές του Εύηνου μέχρι το Βαλτί, πέρα από τις εκβολές του Αχελώου.  Ήταν η πολυαριθμότερη ιστορικά συμμετοχή.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο 17-18 Ιανουαρίου δεκάδες αντίστοιχες ομάδες κατέγραψαν τα είδη και τους πληθυσμούς των υδροβίων και παρυδάτιων (μαζί με τα είδη των αρπακτικών) σε όλους τους Ελληνικούς υγρότοπους από τον Έβρο και τις Πρέσπες μέχρι εκείνους της Κρήτης και από αυτούς των νησιών του Ιονίου μέχρι εκείνους των ακρότερων νησιών του Αιγαίου. Ανάλογα, χιλιάδες ορνιθολόγων και παρατηρητών πουλιών κατέγραψαν αυτά τα πουλιά, στις ίδιες ημερομηνίες, στους  υγρότοπους ολόκληρης της Ευρώπης !!

mesox2015

 Έτσι, στο βραχύ αυτό διάστημα καταγραφών αποφεύγονται οι διπλομετρήσεις. Τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτή την ενέργεια, η οποία επαναλαμβάνεται στα μέσα Ιανουαρίου κάθε χρόνο εδώ και πολλές δεκαετίες, συγκεντρώνονται σε βάση δεδομένων του Slimbridge στην Αγγλία, έχουν υψηλό βαθμό ακρίβειας και αξιοπιστίας, και χρησιμοποιούνται από τις επίσημες κρατικές και ευρωπαϊκές αρχές για το σχεδιασμό μέτρων και προγραμμάτων διατήρησης των ειδών που παρουσιάζουν μειωτικές τάσεις. Την ευθύνη αυτού του προγράμματος για την Ελλάδα έχει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία.

Για το εδώ εθνικό πάρκο, το συντονισμό έχει από το 1982 ο Βιολόγος κ. Φώτης Περγαντής που πρόσφατα ανέλαβε και την Προεδρία του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου. Ο φορέας μας συμμετέχει εδώ και χρόνια ενεργά στο πρόγραμμα με τα αρμόδια στελέχη του κ.κ. Γιάννη Κασβίκη, Γιάννη Σελιμά και Νίκο Παλαιό,  ενώ φέτος συμμετείχε για πρώτη φορά το νέο στέλεχος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου κ. Μαλβίνα Καρανίκα.

Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και να απολαύσει μία αξέχαστη εμπειρία, μπορεί να αποταθεί στον Φορέα Διαχείρισης (υπ’ όψη κ. Κασβίκη) αλλά, τώρα πια … ραντεβού τον Ιανουάριο του 2016.

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla