Κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας με το Δελτίο Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς απο τον Φ.Δ. για την παραδοσιακή αλιεία

Χαρακτικό Βάσως Κατράκη

Παραδόθηκε στην Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού ο φάκελος υποψηφιότητας με το Δελτίο Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς  προκειμένου να εξεταστεί η εγγραφή της «Παραδοσιακής Αλιείας Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (Σύμβαση UNESCO για την διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς).
Η σύνταξη του φακέλου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση & τον Άνθρωπο (MedINA), το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας -Υδατοκαλλιεργειών ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (με το Νόμο 4610/2019: τμήμα Ζωικής παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών) καθώς και τους εξωτερικούς συνεργάτες του ΦΔ/ΛΜ-ΑΟ κ. Αθανάσιο-Φοίβο Μπέρδο, Πολιτισμικό Διαχειριστή κα την κ. Μάρι Σιαμπάνη, Αρχιτέκτονα-Μηχανικό.
Είχε προηγηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου 2019 η πρόκριση του Δελτίου πρόθεσης υποβολής για την  «Παραδοσιακή Αλιεία Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού» στο Β’ Στάδιο Διαδικασίας Εγγραφής Στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς  στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας που αφορά την δημόσια διαβούλευση και την επεξεργασία εκ μέρους των ενδιαφερομένων φορέων του Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Μετά τις 30 Αυγούστου, που έχει οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής του δελτίου καταγραφής στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ξεκινάει το Γ’ Στάδιο Υποβολής Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς  προς επεξεργασία  στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού προκειμένου να  κριθεί ότι αυτό ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που διέπουν το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Το Δελτίο μαζί με το λοιπό συνοδευτικό τεκμηριωτικό υλικό θα αποσταλεί στα μέλη της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Σύμβασης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, προκειμένου να διατυπώσουν τη γνώμη τους.
Εφόσον το στοιχείο διέπει της Αρχές της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς , εγγράφεται με Υπουργική Απόφαση στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.