Γνωριμία με το Αρχαίο θέατρο Καλυδώνος

Την παρουσίαση του στο κοινό, θα κάνουν δύο διακεκριμένοι επιστήμονες την Πέμπτη 2 Ιουνίου στις 7 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο του Megaron Plus. 

Το μνημείο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής της Εθνικής Οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων στην ανατολική κλιτύ του λόφου του Λαφρίου ή Λαφριαίου, όπου βρίσκεται το ιερό της Αρτέμιδος Λαφρίας και του Απόλλωνος Λαφρίου. 

Η πρωιμότερη χρήση του χώρου ήταν ίσως για κάποια μυστηριώδη λατρεία. Αυτό εξηγεί και την τετράγωνη κάτοψη της ορχήστρας. Όταν αργότερα κρίθηκε απαραίτητη η κατασκευή θεάτρου, τότε επεκτάθηκαν οι σειρές των εδωλίων. 
Οι νεότερες έρευνες στο μνημείο άρχισαν το 2001 και συνεχίστηκαν μέχρι και το 2013 από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Δανίας σε συνεργασία με την τοπική εφορεία αρχαιοτήτων.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΔΙΑΖΩΜΑ θα μιλήσουν η Ολυμπία Βικάτου Δρ. αρχαιολόγος, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας (τίτλος εισήγησης: «Το θέατρο της Καλυδώνος»), ο Νίκος Χατζηδάκης, αρχιτέκτων-μηχανικός (τίτλος ομιλίας: «Μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Καλυδώνος») και ο Σπύρος Ζαρκάδας, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ευηνοχωρίου («Η Αρχαία Καλυδώνα»). 

Στη συζήτηση συμμετέχει επίσης ο Πάνος Δασκαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης». 
Συντονίζει ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου Διάζωμα. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής http://www.megaron.gr