Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Ειδική γραμματεία υδάτων

Μετεωρολογικός σταθμός

Χάρτης Natura 2000

Ο ΦΔ/ΛΜ στα εγκαίνια του «Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης & Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Ορεινών Όγκων» στο Αργυρό Πηγάδι του Παναιτωλικού όρους

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου δια μέσω του Συντονιστή του κ. Σελιμά Γιάννη, Περιβαλλοντολόγου-M.Sc Οικονομική & Περιφερειακή Ανάπτυξη, συμμετείχε στα εγκαίνια του Κέντρου Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ανάδειξης πολιτιστικής κληρονομιάς ορεινών όγκων στο Αργυρό  Πηγάδι της ορεινής Τριχωνίδας, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Αργυροπηγαδιτών και του Δήμου Θέρμου.

Στην σύντομη παρέμβαση του ο κ. Σελιμάς είπε μεταξύ άλλων:
«Φίλες και φίλοι, Το ταξίδι μου ως το Αργυρό Πηγάδι ήταν μια εξαιρετική εμπειρία τόσο για την φυσική ομορφιά των τοπίων όσο και για το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής. Στην σύντομη παρέμβαση μου στην εξαιρετική ημερίδα που έχετε διοργάνωση για τα εγκαίνια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης & Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ορεινών Όγκων, θα ήθελα να σας λύσω μόνο μια πιθανή απορία σας. Τι δουλειά έχει το εντύπο  που έχετε στα χέρια σας «Η περιοχή του Μεσολογγίου, ένας οικοτουριστικός χάρτης» στο Αργυρο Πηγάδι της ορεινής Τριχωνίδας.
Ο χάρτης αυτός έχει παραχθεί και διανέμεται δωρεάν από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου που είναι Ν.Π.Ι.Δ και υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας , με κύρια αρμοδιότητα του την διοίκηση και διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κατω ρου ποταμου Αχελώου & Ευήνου και νήσων Εχινάδων και βασικές λειτουργίες του την εποπτεία και φύλαξη του εθνικού πάρκου, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την παροχή γνωμοδοτήσεων σε μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις αδειοδοτούσες αρχές, την παρακολούθηση των προστατευταίων αντικειμένων, την διενέργεια μελετών καθώς και την κατασκευή μικρών έργων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
Οι περιοχές αυτές στο μεγαλύτερο μέρος τους εντάσσονται στο Δίκτυο Natura 2000 καθώς και στην Σύμβαση Ραμσαρ. Το Παναιτωλικό όρος ανήκει και αυτό στο δίκτυο Natura 2000 ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης σημαντικη δηλάδη περιοχή για τους οικότοπους που διαθέτει. Με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ το επόμενο διάστημα γειτονικές περιοχές Natura θα υπαχθούν στις αρμοδιότητες Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών όπως ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου με στόχο όλες οι περιοχές Natura της χώρας να υφίστανται προστασία και διαχείριση. Είναι πολύ πιθανό επομένως και το όρος Παναιτωλικό να υπαχθεί, μετά τον χαρακτηρισμό του ως Εθνικό Πάρκο, στις αρμοδιότητες του ΦΔ/ΛΜ.
Σήμερα δυστυχώς προστατεύεται μόνο το 1/3 των περιοχών Natura της χώρας από τους 28 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Στόχος είναι η Ελλάδα να αποτελέσει το οικολογικό απόθεμα της Ευρώπης κι αυτό σημαίνει πως οι Φορείς Διαχείρισης πρέπει να βρουν συμμάχους στις τοπικές κοινωνίες όπως ο Σύνδεσμος Αργυροπηγαδιτών, ο Δήμος Θέρμου κι άλλοι φορείς έτσι ώστε όλοι μαζί να επιδιώξουμε την Αειφόρο Ανάπτυξη της περιοχής που σέβεται το περιβάλλον σε συγχρονισμό με μια οικονομική ανάπτυξη κυρίως στους κλάδους των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, των βιολογικών προϊόντων κτλ. Με αυτά τα λίγα λόγια ελπίζω να σας έλυσα την αρχική απορία και να σας έδωσα έναν τόνο αισιοδοξίας για την αναγέννηση των ορεινών όγκων της Τριχωνίδας. Τέλος να ευχαριστήσω για την πρόσκληση να συμμετάσχω στην ημερίδα σας τον Δήμαρχο Θέρμου Σπυρο Κωνσταντάρα καθώς και τον άξιο Πρόεδρο του Συνδέσμου Αργυροπηγαδιτών κ. Γίωργο Κωνσταντινίδη»

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla