Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Ειδική γραμματεία υδάτων

Μετεωρολογικός σταθμός

Χάρτης Natura 2000

Μουσεία & Πολιτιστικοί χώροι

Μουσεία και πολιτιστικοί χώροι της Ι.Π. Μεσολογγίου

1)Το τείχος του Μεσολογγίου:  Το σημερινό τείχος κατασκευάστηκε με εντολή του Όθωνα το 1838 στα ίχνη του τείχους της Τρίτης Πολιορκίας.
2)Ο ανεμόμυλος: Ανεγέρθηκε το 1962 με τις προσπάθειες του σωματείου «Αιτωλική Εταιρεία» στην ίδια θέση όπου βρισκόταν και ο ανεμόμυλος κατά την επαναστατική περίοδο και σε μικρογραφία, για να θυμίζει τη μεγάλη θυσία του σεπτού ιεράρχη Ιωσήφ Ρωγών
3)Ο Κήπος των ΗρώωνΠρόκειται για μια σημαντική έκταση στο εσωτερικά του τείχους της πόλης, που χρησιμοποιήθηκε ως κοιμητήριο στα χρόνια των Πολιορκιών (1822 – 1826). Ο κήπος είναι πυκνοφυτεμένος, διάσπαρτος από μνημεία, που ανεγέρθηκαν κατά καιρούς, αφιερωμένα σε εξέχουσες στρατιωτικές και πολιτικές προσωπικότητες της εποχής, Έλληνες και Φιλέλληνες.
4)Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης: Περιέχει πίνακες με σκηνές της Εξόδουτου Μεσολογγίου, προσωπογραφίες φιλελλήνων και Ελλήνωνοπλαρχηγών, όπλα, νομίσματα και προτομές των πέντε Μεσολογγιτών Πρωθυπουργών.
5)Το Μουσείο της Οικογένειας Τρικούπη: Το πατρογονικό σπίτι των Τρικούπηδων. Ως γνωστόν ο Σπυρίδων Τρικούπης υπήρξε πρωθυπουργός της Ελλάδας όπως και ο αναμορφωτής της χώρας Κωνσταντίνος Τρικούπης.
6)Το Μουσείο Παλαμά: Πρόκειται για το σπίτι που έμενε εθνικός ποιητής κ. Παλαμάς. Στο μουσείο πλέον εκτίθενται αντικείμενα που αφορούν την ζωή του και την εποχή του.
7)Πινακοθήκη Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου: Περιέχει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής Ελλήνωνκαλλιτεχνών του 20ου αιώνα.
8)Οικία Βύρωνα: Ένα από τα σπίτια της οικογένειας Καψάλη, στο οποίο υπάρχει μαρμάρινη στήλη με ανάγλυφη την προτομή του λόρδου Βύρωνα, έργο του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αντώνη Σώχου.
9) Οικία Βάλβη: Είναι το σπίτι που στέγασε τον πολιτικόΖαφείριο - Ζηνόβιο Βάλβη.
10)Κέντρο λόγου και τέχνης «Διέξοδος»: Η «Διέξοδος»βρίσκεται στο κέντρο του Μεσολογγίου σε ένα κτίσμα του 18ου αιώνα. Σ’ αυτό γεννήθηκε και έζησε ο αρχηγός των αγωνιστών του Μεσολογγίου, Αθανάσιος Ραζή - Κότσικας.
10)Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο: Ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός ανακαινίστηκε και ανασχεδιάσθηκε για να φιλοξενήσει πολιτιστικές δράσεις και κινηματογραφικές προβολές.

Μουσεία και πολιτιστικοί χώροι Αιτωλικού

1)Λαογραφικό Μουσείο Αιτωλικού: Βρίσκεται στην είσοδο του Αιτωλικού σε ένα πέτρινο κτίριο, όπου στεγάζονταν παλαιότερα ένα ελαιοτριβείο. Φιλοξενεί αντικείμενα από τη ζωή και τηνκαθημερινότητα στο Αιτωλικό τους δύο προηγούμενους αιώνες, όπως οικιακά σκεύη, εργαλεία και φορεσιές.
2)Κέντρο και Μουσείο χαρακτικών τεχνών «Βάσω Γ. Κατράκη»: Φιλοξενεί όλα τα έργα της Βάσως Κατράκη, τα οποία η χαράκτρια κληροδότησε στη γενέτειρά της. Πρόκειται για το μοναδικό μουσείο αμιγώς χαρακτικής τέχνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
3)Πνευματικό Κέντρο «Ε. Καρβέλη»: Εκεί φιλοξενείται και η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Αιτωλικού
4)Το μνημείο του Ντολμά: Ανεγέρθηκε στο ομώνυμο νησάκι από όπου δεχόταν βοήθεια το πολιορκημένο Μεσολόγγι. Είναι αφιερωμένο σε ένα κορυφαίο δείγμα αυτοθυσίας, τη «Μάχητου Ντολμά» του 1826.

Άλλα Μουσεία

Λαογραφικό Μουσείο Παράβολας: Ιδρύθηκε από το Σύλλογο Γυναικών του χωριού Παράβολα και φιλοξενεί μια εντυπωσιακή συλλογή από παλιά αντικείμενα, εργαλεία, ρούχα, χαλιά και μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της περιοχής

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla