Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Ειδική γραμματεία υδάτων

Μετεωρολογικός σταθμός

Χάρτης Natura 2000

Εξορμήσεις στην φύση


1) Παρατήρηση πτηνών:
ο υγροβιότοπος είναι κιβωτός του Νώε για διακόσια εβδομήντα είδη πουλιών. Στα ρηχά νερά της λιμνοθάλασσας -δεν ξεπερνούν σε βάθος τα ογδόντα εκατοστά- ζουν 36 είδη ψαριών, ενώ στο οικοσύστημα απαντώνται 23 είδη ερπετών. Περιπλανηθείτε ανάμεσα σε καλαμιώνες, αμμοθίνες, αλμυρόβαλτους κι αναχώματα, με την ελπίδα να απαντήσετε ερωδιούς, μόνιμους θαμώνες όλο το χρόνο, φαλαρίδες, καλοκαιρινούς επισκέπτες, πανέμορφες αβοκέτες στο χώρο των αλυκών, ψηλόλιγνα φλαμίγκος σε διάφορες περιοχές. Μην ξεχάσετε: νερό, καπέλο, κιάλια.
2)Ιππασία: Μια οικογενειακή επιχείρηση στο Αιτωλικό.αφιερωμένη στα άλογα και ανοικτή για όσους θέλουν μιαέφιππη εκδρομή. +30 6973662836 www.imperialandalusianhorses.blogspot.com
3)Κολύμβηση: Επιβάλλεται το μπάνιο στην παραλία του Λούρου, στις αμμοθίνες στην είσοδο της λιμνοθάλασσας. Εξωτικό τοπίο «έρωτας ατούς αμμόλοφους» σε μία από τις εντυπωσιακότερες αμμουδιές της χώρας, με λευκά κρινάκια της άμμου να ευωδιάζουν αρχές καλοκαιριού πλάι στο κύμα. Αν είστε τυχεροί, θα δείτε τα άγρια άλογα του Λούρου να καλπάζουν ανάμεσα στην παραλία και τις εκβολές του Αχελώου. Πιστεύεται ότι ανήκουν στη σπάνια φυλή της Πίνδου και συγγενεύουν στα χαρακτηριστικά - λαφριά χαίτη, ρυθμικός καλπασμός - με τα άλογα του Μεγαλέξανδρου.
4)Φωτογράφηση
5)Ράφτινγκ: Στην είσοδο του Χανίου Μπανιά, όχι μακριά από τονποταμό Εύηνο, το Rafting House προσφέρει εκδρομές ράφτινγκγια όλους. +30 6936746764   www.evinosriver.gr
6)Καγιάκ στην περιοχή του Μεσολογγίου:
Ενδεικτικές Διαδρομές:
1)Λιμάνι-Άι Σώστης-Λιμάνι: Ιδανικό για καγιάκ όλο τον χρόνο. Απ’ το λιμάνι του Μεσολογγίουμέχρι του Άι Σώστη και πίσω. Ένας πραγματικός παράδεισος,τέλειο για φωτογραφίες. Μήκος: 14.5 χλμ. Περίπου 2,5 ώρες. Τουρλίδα - Λούρος – Τουρλίδα. Μια υπέροχη διαδρομή σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλονκαι προστατευόμενη περιοχή που θα πρέπει να διαφυλάξουμεπάση θυσία. Απόσταση διαδρομής: 38 χλμ. Περίπου 7 ώρες.
2)Λιμάνι – Βασιλάδι - Λιμάνι: Υπέροχη διαδρομή, με μικρή δυσκολία από τις παλίρροιες πουέχει στο δίαυλο και στην γέφυρα κάτω από τον δρόμο. Απόσταση διαδρομής με επιστροφή 6.5 χλμ. Περίπου 2 ώρες και 10 λεπτά.
3)Τουρλίδα - Κ. Βασιλική – Τουρλίδα: Κατευθυνθείτε από τις εκβολές του Εύηνου ποταμού έως το Κρυονέρι και τα περίχωρα της Βαράσοβας. Πολλές παραλίεςκαι θάλασσα με κύματα. Διάρκεια διαδρομής με επιστροφή:27.4 χλμ. Επίπεδο: μέτριο. Περίπου 4 ώρες και 20 λεπτά.
4)Λιμάνι - Προκοπάνιστος - Παναγιά – Λιμάνι: Περιγηθείτε στα νησάκια της λιμνοθάλασσας, Τουρλίδα, ΑιΣώστης, Κόμμα, Σχοινιάς, Προκοπάνιστος και Παναγιά.Διάρκεια διαδρομής με επιστροφή: 27.4 χλμ. Επίπεδο: μέτριο.Περίπου 4 ώρες και 20 λεπτά.
5)Λιμάνι - Ν. Ντολμάς - Αιτωλικό - Λιμάνι: Μια μαγευτική διαδρομή μέσα από την λιμνοθάλασσαΜεσολογγίου ανάμεσα σε νησάκια, θαλασσοπούλια καιυπέροχη φύση. Διάρκεια διαδρομής με επιστροφή: 26 χλμ.Επίπεδο: μέτριο. Περίπου 4 ώρες και 15 λεπτά.

7) Εξερεύνηση σπηλαίων: Μια σειρά από σπήλαια της περιοχής μπορεί να εξεταστεί με έναν οδηγό, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στο Σπηλαιολογικό Οδηγό Αιτωλοακαρνανίας από τον Αρχαιολόγο-Σπηλαιολόγο Γιάννη Ζαβιτσανάκη.+30 6932778164, www.cavemania.blogspot.gr
8)Ποδηλασία: Η πόλη του Μεσολογγίου έχει πολλάκαταστήματα ενοικίασης ποδηλάτων. Η περιοχή γύρω από την πόλη, τη λιμνοθάλασσα και τα έλη είναι ιδανική για ποδηλασία,καθώς είναι επίπεδη, χωρίς σκαμπανεβάσματα
9)Αλεξιπτωτισμός πλαγιάς: Η Αερολέσχη Μεσολογγίου είναιένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προσφέρει αλεξιπτωτισμό πλαγιάς. +30 26310 22879, +30 6978942423www.mesolonghiairclub.blogspot.com
10)Ορειβασία: Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Μεσολογγίου διοργανώνει ορειβασία, πεζοπορία, αναρρίχηση και σπηλαιολογικές εκδρομές. +30 26310-25503 www.facebook.com/Oreivatikos.Syllogos.MesologgiouΕνδεικτικές Διαδρομές:
1)Όρος Αράκυνθος: Χούνιστα-Πόρτες-Αγ.Παρασκευή-Χούνιστα: Φανταστική θέα από την λιμνοθάλασσα και το δάσος τουΑράκυνθου, σε προστατευόμενη περιοχή Natura. Μήκος: 6.12χλμ. Επίπεδο: Εύκολο. Περίπου 4 ώρες.
2)Όρος Αράκυνθος : Ελληνικά - Γρεβενό - Άι Συμιός: Κινηθείτε απ‘ το ρυάκι προς το δάσος, σε ασφαλτόδρομο για 500μέτρα και χωματόδρομο μέσα από τον Άι Λιά, μέχρι το καταφύγιο στην κορυφή του Γρεβενού. Απ’ το δάσος της βελανιδιάς υπέροχηθέα της λιμνοθάλασσας, του Αιτωλικού και των Ιόνιων νησιών.Μήκος: 18 χλμ, Επίπεδο. Μέτριο. Περίπου: 7 ώρες
3)Βαράσοβα: Σπήλαια: Κινηθείτε μέσα από πυκνή βλάστηση προς ένα πηγάδι, έως την κορυφή της Βαράσοβας, πριν φτάσετε στα σπήλαια με ερείπια παλιών εκκλησιών. Τέλεια θέα προς Πάτρα και Ρίο- Αντίρριο.Μήκος: 7,7 χλμ. Επίπεδο: Εύκολο. Περίπου 3 ώρες και 15 λεπτά.
4)Όρος Αράκυνθος : Κεφαλόβρυσο - Κάτω Αμπέλια: Μαγευτική αρχαία διαδρομή με φανταστική θέα προς τηνλιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και Αιτωλικού. Επισκεφτείτε την σπηλαιώδη εκκλησία του Άγ. Νικόλαου και τους καταρράκτες. Μήκος: 4.33 χλμ. Επίπεδο: Εύκολο. Περίπου 2 ώρες και 40 λεπτά

11)Πεζοπορία: ενδεικτική πεζοπορική διαδρομή Μεσολόγγι-νησάκι Τουρλίδας έξι χιλιομέτρων
12)Ιαματικά λουτρά Αγ. Τριάδας Μεσολογγίου: H φυσική ιαματική πηγή από την Αγία Τριάδα βρίσκεται κοντά στο νησί Κλείσοβα. Θεωρείται θεραπευτική καθώς περιέχει πυκνό αλάτι και ιώδιο. Ιαματική θεωρείται και η λάσπη του βυθού της.

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla