Ενημέρωση των μελών της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος από τους κ.κ. Φώτη Περγαντή και Ιωάννη Σελιμά, Πρόεδρο του Δ.Σ. και Συντονιστή, αντιστοίχως

 

Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου κ. Περγαντής Φώτης, ο Συντονιστής του Φορέα κ. Σελιμάς Ιωάννης και ο Υπεύθυνος του Τμήματος Διαχείρισης και Προστασίας κ. Κασβίκης Ιωάννης, μετά από κάλεσμα  της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, ενημέρωσαν τα μέλη της για το Εθνικό Πάρκο και για τις σχετικές δραστηριότητες του Φορέα.

 

Αρχικά ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κ. Περγαντής Φώτης ανέφερε ότι το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, Κάτω Ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και Νήσων Εχινάδων, συνιστά ένα υγροτοπικό σύμπλεγμα από τα πλέον σπάνια και σημαντικά από οικολογική, παραγωγική αλλά και πολιτισμική άποψη. Δημιουργήθηκε από τα δύο γνωστά ποτάμια, Αχελώο και Εύηνο, που συνιστούν δυο σημαντικούς ποτάμιους υδατικούς πόρους. Το Εθνικό Πάρκο είναι και αυτό ένας υδατικός πόρος που και με βάση την Οδηγία 2000 για τα νερά, ανήκει στους προστατευόμενους υδατικούς πόρους λόγω της παραγωγικής ιδιαιτερότητας του αλλά και της ευαισθησία του.

 Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην πολυπλοκότητα και την μεγάλη βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος αυτού (πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη) και ότι συντηρεί επί πολλούς αιώνες την τοπική κοινωνία κυρίως μέσω της ιχθυοπαραγωγής.

Ακολούθησε η αναφορά στις αρμοδιότητες του Φ.Δ./Λ.Μ.  οι οποίες είναι:

  • Εποπτεία και Φύλαξη
  • Επίλυση προβλημάτων μέσω συντονισμού αρμόδιων υπηρεσιών
  • Συγκέντρωση της επιστημονικής γνώσης, εμπλουτισμός και αξιοποίηση της
  • Εκλαΐκευση της γνώσης προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών
  • Προσπάθεια στο να υπάρχει μια οικονομική ανταποδοτικότητα για την τοπική κοινωνία μέσω της προώθησης των ήπιων μορφών αναψυχής

Στη συνέχεια αναφέρθηκε γενικότερα στο σημαντικό πολύπλευρο ρόλο των Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών στη χώρα μας και υπογράμμισε το ότι αποτελούν μία από τις πλέον ανταποδοτικές «επενδύσεις» της πολιτείας όχι μόνο από περιβαλλοντική αλλά και από κοινωνική άποψη. Τέλος ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης σύνεστησε στους βουλευτές να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες των Φορέων Διαχείρισης αλλά και τους ίδιους τους Φορείς, καθώς έτσι θα κατανοήσουν καλύτερα την αλήθεια του παραπάνω ισχυρισμού.

Στην συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Συντονιστής του Φ.Δ./Λ.Μ. Περιβαλλοντολόγος – M.Sc. Οικονομική & Περιφερειακή Ανάπτυξη, ο οποίος ανέπτυξε λεπτομερώς το έργο και τις Δράσεις του Φορέα κατά την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο σε όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων του. Στις ερωτήσεις των βουλευτών σχολίασε περί του πρόσφατου νόμου για την αλιεία, την εκτροπή του Αχελώου, την υλοποίηση των μελετών Λαδά - Παναγόπουλου για την καλύτερη κυκλοφορία των υδάτων στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού καθώς επίσης και στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την λειτουργία των  Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών όλης της χώρας. Τέλος αναφέρθηκε στην υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων των Φορέων Διαχείρισης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Στο τέλος της ενημέρωσης, αναφέρθηκαν τα προβλήματα των Φορέων Διαχείρισης, κυρίως το πρόβλημα σταθερής χρηματοδότησης τους.

Την Ενημέρωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα του Τηλεοπτικού Καναλιού της Βουλής (ΒΟΥΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ), http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#764b850e-889f-4fd4-a593-a81900a8de34