Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Μετεωρολογικός σταθμός

Ημερίδα: Παρακολούθηση Μεσογειακών Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών: Λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου – Κλείσοβας

   H κα Νικολαϊδου Α., Καθηγήτρια Θαλάσσιας Βιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), παρουσίασε το δίκτυο MMMPA(παρακολούθησης μεσογειακών θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχων)  και τις επιμέρους έρευνες του επιστημονικού προσωπικού που έγιναν στην περιοχή Μεσολογγίου - Κλείσοβας. Στόχος του προγράμματος MMMPAήταν να εκπαιδεύσει μια νέα γενιά επιστημόνων και διευθυντών θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, εφοδιάζοντάς τους με δεξιότητες απαραίτητες σε διάφορα εργασιακά περιβάλλοντα

   Ο κ. Προβιδάκης Ν. (βιολόγος, ΕΛΚΕΘΕ), παρουσίασε τα αποτελέσματα της Χαρτογράφησης των βενθικών βιοκοινωνιών στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου με την χρήση των Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (GIS). O κ. CabanaD. (ΜSc στην Θαλάσσια Βιολογία) μίλησε για την πολυπλοκότητα του ενδιαιτήματος και την σημασία της βιοποικιλότητας που υπάρχει στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου ενώ η κα. Σιγάλα Κ. (MSc στην Ωκεανογραφία), αναφέρθηκε στις βενθικές βιοκοινωνίες και την οικολογική ποιότητα της λιμνοθάλασσας της Κλείσοβας.

   Ακολούθησε η παρουσίαση του κ. Φώσκολου Η. (Βιολόγος στο ΕΚΠΑ), σχετικά με  τις εργασίες που πραγματοποίησε  για την εκτίμηση της οικολογικής ποιότητας της λιμνοθάλασσας χρησιμοποιώντας βιογεωχημικές μεθόδους, σε συνεργασία με την κα. ArevaloE. (MSc Ωκεανογραφίας). Έπειτα η κα Νικολαϊδου Α. παρουσίασε την εργασία, που έκανε σε συνεργασία με τον κ. IbanhezS. (Δρ. Βιογεωχημείας), για την χρήση φθοριάζουσων οργανικών ενώσεων για την εκτίμηση της οικολογικής ποιότητας της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

   Από την πλευρά της η κα Κυτίνου Ε. (βιολόγος ΕΚΠΑ) παρουσίασε το έργο που έγινε σχετικά με την υποθαλάσσια ζωή στην λιμνοθάλασσα, με έμφαση στα προστατευόμενα είδη, ενώ τέλος στο βήμα ανέβηκε η κα. Ρεϊζοπούλου Σ. (Δρ. Θαλάσσιας βιολογίας, ερευνήτρια στο ΕΛΚΕΘΕ) η οποία αναφέρθηκε στην ευρύτερη οικολογική ποιότητα αλλά και την βιώσιμη ανάπτυξη που μπορεί να υπάρξει σε παράκτιες λιμνοθάλασσες.

   Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων ακολούθησε συζήτηση με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων και με ερωτήσεις που προκάλεσαν  χρήσιμο και εποικοδομητικό διάλογο. Η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα Σταρακά Χριστίνα αναγνώρισε  την ανάγκη ύπαρξης τέτοιων πρωτοβουλιών  καθώς και την σημασία του  έργου του Φορέα Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου ενώ στην Ημερίδα παρευρέθηκαν επίσης ο αντιδήμαρχος Αιτωλικού κ. Σταράμος Παναγιώτης καθώς και ο Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κούστας Κωνσταντίνος .. Στο σημείο αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε  τους καθηγητές του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας κ. Ράμφο Α. και Κ.Κατσέλη Γ., οι οποίοι μαζί με τους φοιτητές τους από το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας - Υδατοκαλλιεργειών εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να ενημερωθούν για το έργο και τα αποτελέσματα του προγράμματος MMMPA. Η Ημερίδα έκλεισε με την προβολή μιας ολιγόλεπτης ταινίας του ΕΚΠΑ και του ΕΛΚΕΘΕ, με τίτλο «MarineProtectedAreasinMotion» που δημιούργησε η CaracolaTeam (Προβιδάκης Ν., ArevaloE., CabanaD.) και η οποία υπάρχει στο αρχείο του Φ.Δ./Λ.Μ. Τον γενικότερο συντονισμό της ημερίδας είχε ο Συντονιστής του ΦΔ/ΛΜ κ. Γιάννης Σελιμάς ενώ στην εκδηλωση συμμετείχαν τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης κ. κ Μαλβίνα Καρανίκα, Κασβίκης Γιάννης και Χρυσόπουλος Σωτήρης.

  Οι παρουσιάσεις των ομιλητών θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου (www.fdlmes.gr) υπό μορφή ψηφιακών πρακτικών  ώστε να μπορούν να ενημερωθούν όσοι το επιθυμούν.

Πύλη Ανοικτών Δεδομένων

Δεδομένα Πολυπαραμετρικών

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla