Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Ειδική γραμματεία υδάτων

Μετεωρολογικός σταθμός

Χάρτης Natura 2000

Χαιρετισμός Προέδρου

 

 proedrosΑγαπητoί
Με βάση την υπ αριθμ. 38112/ΦΕΚ497/14-8-2014 υπουργική απόφαση ανέλαβα από τα μέσα Αυγούστου τα καθήκοντα του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και θεωρώ σκόπιμο να αναφέρω ότι θα επιδιώξω να εφαρμοστούν στην πράξη οι γνώσεις και εμπειρίες που απέκτησα σε μία ακατάπαυστη 40χρονη ενασχόλησή μου με την προστασία και διατήρηση της φύσης είτε ως επιστήμονας ερευνητής είτε ως σύμβουλος εμπειρογνώμονας αλλά και ως στέλεχος και συνεργάτης διαφόρων ΜΚΟ που ασχολούνται επί δεκαετίες με την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας (Ελληνική Εταιρία προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, ΕΚΒΥ κλπ). Κλείνω αυτό το «στίγμα» μου αναφέροντας την ειδικότερη ενασχόληση και εμπειρία μου στο ζήτημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υγροτόπων όπως και γενικότερα στο ζήτημα των Φορέων Διαχείρισης τόσο κατά τα στάδια επινόησης και σχεδιασμού τους όσο και κατά τα στάδια λειτουργίας τους.
   Όπως γνωρίζετε, όλο το οικοσύστημα εκβολών Αχελώου-Ευήνου με τις παρεμβαλλόμενες λιμνοθάλασσες και αλυκές, με όλες τις πέριξ αυτού ρηχές ακτές, τους διάσπαρτους λόφους καθώς και με το αρχιπέλαγος των Εχινάδων νήσων έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο και έχει περιληφθεί σε ειδικό καθεστώς προστασίας (διεθνείς συμβάσεις Ραμσάρ κλπ, δίκτυο NATURA, Κοινή Υπουργική Απόφαση 22306/ΦΕΚ477Δ΄/31-5-2006 που καθορίζει τις επιτρεπόμενες χρήσεις κατά ζώνες). Ο Φορέας μας καλείται να συνδράμει θεσμικά αλλά και έμπρακτα στην προστασία, διατήρηση αλλά και αναβάθμιση - ομαλή λειτουργία αυτού του οικοσυστήματος και των όσων περιβαλλοντικών – οικολογικών επιμέρους στοιχείων («προστατευτέων αντικειμένων») περιλαμβάνει, με έμφαση στα απειλούμενα είδη και οικότοπους. Αυτός είναι ένα πολύ δύσκολος στόχος καθότι σε όλη την έκταση του Εθνικού Πάρκου δραστηριοποιείται ποικιλοτρόπως ο άνθρωπος άλλοτε με θετικό τρόπο αλλά και με τρόπους που επιβαρύνουν τη δομή και λειτουργία αυτού του οικοσυστήματος, τους φυσικούς του πόρους και τελικά και τον ίδιο.
   Επομένως, έχει ιδιαίτερη σημασία η με θετικό τρόπο ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας του Πάρκου υπέρ της λελογισμένης χρήσης των πόρων του και τούτο αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την επίτευξη των στόχων ενός φορέα όπως ο δικός μας. Σε αυτή τη θετική ενεργοποίηση καθοριστικό ρόλο παίζει η επικοινωνία και συνεργασία του φορέα με την τοπική κοινωνία η οποία θα επιδιωχθεί εφεξής πολύ εντονότερα με πολλαπλούς τρόπους. Πρώτα-πρώτα με τις τοπικές αρχές και ιδιαίτερα με τη Δημοτική Αρχή και τους οργανισμούς της. Επίσης με τους ήδη ευαισθητοποιημένους πολίτες όπως και με συγκεκριμένες κατηγορίες χρηστών του Πάρκου όπως ψαράδες, κτηνοτρόφους, καλλιεργητές, κυνηγούς αλλά και επαγγελματίες που μπορούν να καρπωθούν διάφορα οφέλη από τη σωστή διαχείριση των πόρων (φυσικών, παραγωγικών, αισθητικών κλπ) του πάρκου.
   Τέλος, να σημειώσω ότι ο Φορέας μας διαθέτει μεν πολύ αξιόλογα στελέχη αλλά δυστυχώς τα λιγότερα σε πλήθος από κάθε άλλο αντίστοιχο φορέα διαχείρισης σε σχέση με την έκτασή του, κάτι που θα επιδιωχθεί άμεσα να αποκατασταθεί.
   Ο Φορέας μας είναι ανοιχτός σε κάθε πολίτη που επιθυμεί να λάβει περισσότερες πληροφορίες και να συνδράμει στο έργο του. Ευχόμενος καλή συνεργασία, σας απευθύνω αυτόν τον πρώτο εγκάρδιο χαιρετισμό μου.
Ο Πρόεδρος του Φ.Δ.–Λ.Μ.
Φώτης Περγαντής

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla